ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

Fidesz - Magyar Polgári Párt

Képviselőcsoportja

K/1077.

Kérdés

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

"Szava tartó Ön Miniszter Asszony? címmel a Házszabály 91. §-a alapján interpellációt kívánunk benyújtani Dr. Kóródi Mária Környezetvédelmi és Vízügyi Miniszterhez. A kérdésre a választ írásban kérem.

Tisztelt Miniszter Asszony!

A Miniszteri meghallgatáson sok kérdésre nem kaptunk Öntől választ. A néhány ilyen között - határozott igennel - szerepelt az, amikor arra tett ígéretet, hogy támaszkodni fog a Szigetköz vonatkozásában a Szigetközi Rehabilitációt Felügyelő Bizottság munkájára.

Jó volt ezt hallani, hiszen ez a bizottság négy éven keresztül konszenzussal és a térség szakmai és politikai szereplőivel karöltve hozta meg döntéseit a táj megmentése érdekében.

Nagy arculcsapásnak éreztem, amikor ezzel szemben - nyílván a kormány egyetértésével - a Szocialista, SZDSZ-es többség a Környezetvédelmi Bizottságban, még csak a tárgysorozatba vételt se támogatta. Az indoklás és magyarázatok inkább siralmasak és szánalomra méltók voltak, mintsem szakmaiak.

Tudni kell, hogy ezt az anyagot több mint két éven keresztül készítette a Bizottság, amelyben az illetékes Minisztériumok helyi szervein kívül a Minisztériumok munkatársai is részt vettek. Nem is beszélve a helyi - az elterelésben leginkább érintett - lakosságról és azok képviselőiről.

Ezek után nem mondhatják azt, hogy ez az előterjesztés felesleges, nincs rá szükség, miért nem terjesztettük be az Orbán kormány alatt, hiszen akkor kezdtük el a munkát, kormányzati támogatással, amely mostanra készült el, és ezért került ekkor beterjesztésre.

Sokkal szomorúbb, hogy az Ön határozott ígérete ellenére semmibe akarják venni a Bizottság kétéves munkáját.

A helyzetet súlyosbítja a Dunai kormánybiztosi hivatal megszüntetése, és ezáltal a Szigetköz újbóli háttérbe szorítása. Mondom ezt azért, mert a Szlovák fél egyszemélyi képviselőivel szemben mi, ismét megosztottuk a felelősséget, majd lehet kire mutogatni, csak a dolgok nem mennek előre.

Mind e mellett a Duna és a vízlépcső körüli bizonytalanság, tehetetlenség erősíti a szlovák fél álláspontját, miszerint a jelenlegi, egyébként jogszerűtlen állapot elfogadható Magyarország számára.

A jelenlegi helyzet ellentétes a hágai ítélettel, amely konstruktív és jóhiszemű tárgyalások folytatását írja elő a feleknek. Ezzel szemben május óta semmilyen tárgyalások nem folynak az ügyben. Hasonló a helyzet a hágai per idején folytatott - érdekeinket sértő - magatartással.

Az tény, hogy a jelenlegi kormányban, és annak struktúrájában nincs elfogadható szintű egyszemélyi felelős vezetője az ügynek. Ez azonban rossz üzenet Pozsonynak, mert azt jelzi, hogy nincs a magyar kormánynak egyáltalán koncepciója. Mintegy bíztatja ezáltal Szlovákiát, hogy a jelenlegi törvénytelen helyzet a vízmegosztásban fennmaradhat.

Minden elvesztegetett hónap veszélyezteti a korábban elért tárgyalási pozíciókat, eredményeket, Pozsony előállhat azzal, hogy a korábbi megállapodások - mint: nem kell alsó erőmű, több víz jár a magyaroknak - felett eljárt az idő, kezdjünk mindent elölről.

A kormányzaton belüli gyenge képviselet - mivel nincs kormánybiztos - erősíti az országon belüli erőműpárti véleményeket.

Tisztelt Miniszter Asszony!

Mindezek után a következőket kérdezem Öntől:

1. Hihetünk az Ön ígéretének, és valóban támaszkodni kíván a Szigetközi Rehabilitációt Felügyelő Bizottság munkájára?

2. Ha igen, akkor támogatja- e a kormány az indítvány tárgysorozatba vételét?

3. Amennyiben nem támogatja, akkor milyen módon kívánja folytatni a Szigetköz rehabilitációját, és miért nem veszi figyelembe a helyi akaratot?

4. Legyen olyan kedves és nyilatkozzon - kormánybiztos hiányába Ön a szakmai és politikai felelőse az ügynek-, hogy milyen elképzelései vannak a Szigetköz, a Duna, és a vízmegosztás tekintetében?

5. Mikor kezdi meg a tárgyalásokat a szlovák féllel?

Tisztelettel várom válaszát!

Budapest, 2002. szeptember 21.

Dr. Pap János

Fidesz