A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA

T/1028.
számú
törvényjavaslat

a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 1997. évi LXVI. törvény
és a Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló 1972. évi V. törvény
egyes rendelkezéseinek módosításáról

Előadó: Dr. Bárándy Péter
igazságügy-miniszter

Budapest, 2002. szeptember


2002. évi .... törvény
a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 1997. évi LXVI. törvény
és a Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló 1972. évi V. törvény
egyes rendelkezéseinek módosításáról

1. §

A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 1997. évi LXVI. törvény 39. §-ának b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az OIT]

"b) a pénzügyminiszter véleményét beszerezve összeállítja a bírósági fejezet költségvetésére és a költségvetés végrehajtására vonatkozó javaslatát, amelyet a Kormány a központi költségvetési, illetve a zárszámadási törvényjavaslat részeként előterjeszt az Országgyűlésnek,"

2. §

A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló 1972. évi V. törvény 5. §- ának (2) bekezdése a következő k) ponttal egészül ki:

[A legfőbb ügyész]

"k) a pénzügyminiszter véleményét beszerezve összeállítja az ügyészségi fejezet költségvetésére és a költségvetés végrehajtására vonatkozó javaslatát, amelyet a Kormány a központi költségvetési, illetve a zárszámadási törvényjavaslat részeként előterjeszt az Országgyűlésnek,"

3. §

Ez a törvény 2003. január 1-én lép hatályba.

ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

A 2002-ben megválasztott kormány "Cselekedni most és mindenkiért!" című programjának az igazságszolgáltatás szervezetét érintő részében a bíróságok és ügyészségek vonatkozásában egy, az Alkotmánybíróságéval azonos költségvetési tervezési és finanszírozási modell megalkotását tartotta szükségesnek. Ennek értelmében a Bíróságok fejezet gazdálkodását végző Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT), valamint a Magyar Köztársaság Ügyészsége fejezet gazdálkodását végző legfőbb ügyész készíti el a fejezetek költségvetését, azonban azokat a jelenlegi rendszertől eltérően a Kormánynak változtatás nélkül kell a költségvetési törvénybe beépítenie, azokra csak észrevételt tehet. A fejezetek költségvetéséről és a Kormány esetleges észrevételeiről a parlamenti bizottságok foglalnak állást és azokról végső soron az Országgyűlés dönt. Ezzel a megoldással az igazságszolgáltatásnak, mint önálló hatalmi ágnak a végrehajtó hatalomtól való függetlenedése teljes mértékben megvalósul.

A Bíróságok fejezet költségvetésének átalakításához a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 1997. évi LXVI. törvény (Bsz.) 39. §-ának módosítása, míg a Magyar Köztársaság Ügyészsége fejezet költségvetésének átalakításához a Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló 1972. évi V. törvény (Ütv.) 5. §-ának módosítása szükséges. Tekintettel arra, hogy az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 52. §-a szerint a Kormány az országgyűlési képviselők általános választásának évében október 31-ig nyújtja be az Országgyűlésnek a következő évre szóló költségvetési javaslatát, a bíróságoknak és az ügyészségnek már nem lesz lehetőségük arra, hogy a fejezet 2003. évi költségvetését az új rendszer szerint készítsék el, arra csak a 2004. évi költségvetés során kerülhet legkorábban sor.

RÉSZLETES INDOKOLÁS

az 1. §-hoz

Az 1. § a Bsz. 39. §-át módosítva a bírósági költségvetés új rendszerét szabályozza. Az önállóan elkészített költségvetési és zárszámadási javaslatot az OIT eljuttatja a költségvetési törvény összeállításáért felelős pénzügyminiszter részére, amely azt véleményezi, azonban végső soron változtatás nélkül építi be a központi költségvetésbe.

a 2. §-hoz

A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló 1972. évi V. törvény 5. §-ának kiegészítése a bíróságokkal azonos szabályozást ír elő az ügyészi szervezet esetében is, azaz a legfőbb ügyész állítja össze a jövőben az ügyészségi fejezet költségvetésére és a költségvetés végrehajtására vonatkozó javaslatát, amelyet a Kormány a központi költségvetési, illetve a zárszámadási törvényjavaslat részeként előterjeszt az Országgyűlésnek.

a 3. §-hoz

A Javaslat a törvény hatálybalépéséről úgy rendelkezik, hogy - a 2003. évi központi költségvetés benyújtási időpontjára tekintettel - a 2004. évi költségvetés előkészítése és tárgyalása során legyenek alkalmazhatók a két fejezet költségvetésére vonatkozó speciális szabályok.