Képviselőcsoportja

Kérdés

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

„Van-e garancia a bírák, az ügyészek és az igazságügyi alkalmazottak 50%-os béremelésére?" címmel a Házszabály 91. §-a alapján kérdést kívánok benyújtani dr. László Csaba pénzügyminiszterhez. A kérdésre a választ írásban kérem.

Tisztelt Miniszter úr!

Az elmúlt hetekben több szakmabeli fogalmazta meg félelmét egy estelegesen elhúzódó, netán elmaradó béremelés kapcsán. Veszélyben látják mind a bíróságok, mind az ügyészi szervezet működőképességét, törvényben rögzített feladatainak ellátását.

Gondolom, Ön is egyetért azzal, hogy a bírák és az igazságügyi alkalmazottak erkölcsi és anyagi megbecsülése mindenkori feladatukhoz méltóan növekedjék. Minden bizonnyal azzal is egyetért, hogy ennek a növekedésnek tükröznie kell nélkülözhetetlen társadalmi szerepüket.

A polgári oldal messzemenően támogatja az igazságügyi dolgozók alapilletményének 50%-os emelését, és szorgalmazza egy, a köztisztviselői életpályamodellhez hasonló, kiszámítható bírói életpályamodell bevezetését.

Azok, akik a sajtóból követik a jövő évi költségvetés kapcsán a Pénzügyminisztérium, az Igazságügy Minisztérium és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács egyeztetéseit, egyezkedéseit, aggódva tekintenek az egyes költségvetési elképzelések között levő jelentős különbségekre.

A tisztánlátás végett kérdezem tehát a Miniszter Urat:

  1. Milyen eredményre vezettek az eddigi tárcaközi egyeztetések?

  2. Mi a garancia arra, hogy a bírák és az igazságügyi alkalmazottak jövőre megkapják az Őket megillető 50%-os béremelést?

  3. Megalapozottnak tarja-e azokat a szakértői félelmeket, amelyek egy estlegesen elhúzódó béremelés teljesítmény-visszafogó hatásától tartanak?

  4. Nem tart-e attól, hogy az egzisztenciális feltételek bizonytalanságban tartásával csorbulhat a demokrácia egyik alapkövének tekintett bírói függetlenség társadalmi megítélése?

Várom szíves válaszát!

Budapest, 2002. szeptember 18.

Babák Mihály

Fidesz- Magyar Polgári Párt