AZ ORSZÁGGYŰLÉS MENTELMI,
ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI ÉS
MANDÁTUMVIZSGÁLÓ BIZOTTSÁGA

Országgyűlési határozati javaslat

H/10133.

Az Országgyűlés
.../2004.( ) OGY
h a t á r o z a t i javaslata
Dr. Wekler Ferenc országgyűlési képviselő mentelmi ügyében

A Magyar Köztársaság Országgyűlése dr. Wekler Ferenc országgyűlési képviselő mentelmi jogát a Pécsi Városi Bíróság 2.B.233/2004/3. számú megkeresésével érintett ügyben nem függeszti fel.

INDOKOLÁS

A Mentelmi bizottság az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény 5. § (5) bekezdése, valamint a Házszabály 130. § (5) bekezdés b. pontja és a 87. § (3) bekezdése alapján a fenti - indokolással ellátott - határozati javaslatot nyújtja be az Országgyűlésnek.

A Pécsi Városi Bíróság 2.B.233/2004/3. számú megkeresésében kérte az Országgyűlés döntését dr. Wekler Ferenc országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése tárgyában, mivel ellene dr. Reisz Terézia feljelentést tett rágalmazás vétsége miatt.

A feljelentés szerint: Dr. Wekler Ferenc a Blikk 2003. december 14-i, vasárnapi számában megjelent "Wekler volt nején keresi a pénzét" című cikkben tett kijelentései nem igazak, azok alaptalan rágalmak.

A Mentelmi bizottság az ügyet a 2004. május 4-i ülésén tárgyalta. A bizottság az újságcikk tartalmának teljes körű megismerése után megállapította, hogy dr. Wekler Ferencnek a feljelentés alapját képező kijelentése: "Igen jelentős vagyont eltitkolt előttem , és azt kézpénzben magánál tartva kivonta az elszámolás alól" egy - bírósági eljárás, illetve jogerős ítélet utáni - tényállítás, amely nem alkalmas becsületcsorbításra. A bizottság többsége ezért a feljelentést zaklató jellegűnek minősítette és 5 nem, 1 tartózkodás szavazattal a mentelmi jog felfüggesztése ellen szavazott.

A mentelmi jog felfüggesztésére (4 igen) szavazók érve viszont az volt, hogy az ügy nem függ össze dr. Wekler Ferenc országgyűlési képviselői tevékenységével, illetve a feljelentő nem tekinthető közszereplőnek.

Mindezek alapján a Mentelmi bizottság azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy

dr. Wekler Ferenc országgyűlési képviselő mentelmi jogát
az adott ügyben ne függessze fel.

A bizottság előadója: dr. Géczi József Alajos

Budapest, 2004. május 5.

Dr. Géczi József Alajos
elnök