Az Országgyűlés
Kulturális és sajtó bizottsága

H/957.

Bizottsági önálló indítvány

Dr. Szili Katalin asszonynak,

az Országgyűlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 87. §. (2) bekezdése alapján a Kulturális és sajtó bizottság az alábbi országgyűlési határozati javaslatot terjeszti elő:

ORSZÁGGYŰLÉSI HATÁROZATI JAVASLAT
a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság 1999. évi tevékenységéről

szóló jelentés elfogadásához

Budapest, 2002. szeptember 23.

 

 

Dr. Pető Iván
elnök


Az Országgyűlés
......./2002. ( ) OGY határozata
a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság 1999. évi tevékenységéről szóló jelentéshez

Az Országgyűlés a nemzeti hírügynökségről szóló 1996. évi CXXVII. törvény 9. §-a alapján a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság 1999. évi tevékenységéről szóló jelentést tudomásul veszi, és az abban foglalt mérleg és eredmény-kimutatást jóváhagyja.

I n d o k o l á s

A nemzeti hírügynökségről szóló 1996. évi CXXVII. törvény 9. §-ának előírása szerint a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság benyújtotta az Országgyűlésnek az 1999. évi tevékenységéről készített jelentést, amely tartalmazza az elnöki jelentést, az üzleti jelentést, az éves pénzügyi jelentést és annak mellékleteit, a könyvvizsgálói jelentést, valamint a Felügyelő Bizottság jelentését saját tevékenységéről és a Társaság 1999. évi gazdálkodásáról. A törvényi előírásnak megfelelően az Állami Számvevőszék is benyújtotta jelentését a Magyar Távirati Iroda Részvénytársaság 1999. évi tevékenységének pénzügyi-gazdasági ellenőrzéséről.

A Magyar Távirati Iroda Rt. eleget tett a hírügynökségi törvényben megfogalmazott feladatainak, hitelesen tájékoztatta a hazai és nemzetközi közvéleményt. Eredményes gazdálkodást folytatott, 1999-ben bevételei az előző évhez viszonyítva mérsékelt ütemben nőttek. A Társaság 1999. évi beszámolójában közölt könyvvizsgálói jelentés szerint - amelyet a Felügyelő Bizottság is megerősített - az éves beszámoló 3.659.365 eFt mérleg főösszeggel 3.159.535 eFt saját tőkével és 105.046 eFt mérleg szerinti eredménnyel (nyereség) a Társaság vagyoni pénzügyi és jövedelmi helyzetéről megbízható és valós képet ad.

A jelentés közli, hogy hatályba lépett az MTI Rt. Szervezeti és Működési Szabályzata, elkészült a Közszolgálati Tájékoztatási Szabályzat, valamint az Archiválási Szabályzat, amelyek elősegítik a szakmai munka színvonalának javítását.

Mindezeket figyelembe véve javasolja a bizottság az Országgyűlésnek, a Magyar Távirati Iroda Rt. 1999. évi jelentésének tudomásul vételét.