T/945/232.

Kapcsolódó módosító javaslat

Dr. Szili Katalin asszony,

az Országgyűlés elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése és 102. §-ának (2) bekezdése alapján - a T/945/147. számon beterjesztett módosító javaslathoz kapcsolódva - az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról rendelkező T/945. számú törvényjavaslathoz (a továbbiakban: törvényjavaslat) a következő

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztjük elő:

1. A törvényjavaslat 13. §-ának (2) bekezdésében az Szja tv. 49/B. §-ának (12) bekezdése a következők szerint módosul:

"(12) A kisvállalkozói kedvezmény nem lehet több a vállalkozói bevételnek a vállalkozói költséget meghaladó részénél. A kisvállalkozói kedvezmény legfeljebb a vállalkozási tevékenységet közvetlenül szolgáló, korábban üzembe nem helyezett, kizárólag üzemi célú egyes tárgyi eszközök, nem anyagi javak adóévi együttes beruházási költsége (ideértve az ilyen eszköz beszerzésére, előállítására fordított, az adóévben költségként elszámolt kiadást is), továbbá a vállalkozói tevékenységet közvetlenül szolgáló ingatlan adóévben felmerült, az értékcsökkenési leírás alapját növelő kiadásként elszámolt felújítási költsége. E rendelkezés alkalmazásakor a tárgyi eszközök közül az ingatlan (kivéve az üzemkörön kívüli ingatlant) és a tenyészállat, valamint a leírási kulcsok jegyzéke és alkalmazásuk szabályai szerinti gép, berendezés, felszerelés, jármű, míg a nem anyagi javak közül a [szoftver] szellemi termék vehető figyelembe. E rendelkezés alkalmazásakor üzembe nem helyezett ültetvény 2001. december 31-ét követő vásárlása esetén az ültetvény beszerzési ára beruházási költségként nem vehető figyelembe."

2. A törvényjavaslat 13. §-ának (3) bekezdésében az Szja tv. 49/B. §-a (14) bekezdésének felvezető rendelkezése a következők szerint módosul:

"(14) A (11) bekezdés rendelkezését a tárgyi eszköz, a [szoftver] szellemi termék beruházási költségéből (ideértve az értékcsökkenési leírás alapját növelő kiadást, valamint az eszköz beszerzésére, előállítására fordított, a kisvállalkozói kedvezmény érvényesítésének évében költségként elszámolt kiadást is) a kisvállalkozói kedvezmény megállapításánál figyelembe vett részre kell alkalmazni, a következők szerint:"

INDOKOLÁS

A kisvállalkozói kedvezmény igénybevételét - a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény módosításához hasonlóan - egyéni vállalkozók esetében is indokolt kiterjeszteni minden szellemi termékre.

Budapest, 2002. Október 24.

Dr. Veres János
MSZP

Dr. Világosi Gábor
SZDSZ