T/945/227.

Kapcsolódó módosító javaslat

dr. Szili Katalin asszony

az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

Az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról szóló T/945. számú törvényjavaslathoz T/945/50-2. számon beterjesztett módosító javaslathoz - a Házszabály 94. § (1) bekezdése és a 102. § (1) bekezdése alapján - az alábbi

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztem elő:

A T/945. számú törvényjavaslat 149. §-a a következők szerint módosuljon:

"149. § A Htv. 52. §-ának 7., 19. és 26. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

/52. § E törvény alkalmazásában:/

"7. tulajdonos: az ingatlan tulajdonosa az a személy vagy szervezet, aki/amely az ingatlan-nyilvántartásban tulajdonosként szerepel. Amennyiben az ingatlan tulajdonjogának átruházására irányuló szerződést a földhivatalhoz benyújtották - melynek tényét a földhivatal széljegyezte -, a szerző felet kell tulajdonosnak tekinteni, egyéb módon történő tulajdonszerzés esetére a Polgári Törvénykönyv vonatkozó szabályai az irányadók;"

"19. korrigált átlagos statisztikai állományi létszám: a Központi Statisztikai Hivatal Útmutató az intézményi munkaügyi statisztika kérdőíve kitöltéséhez c. kiadvány 1999. január 1-napján érvényes szabályai szerint éves szinten számított statisztikai állományi létszám, ideértve a saját nevében és saját kockázatára rendszeresen, haszonszerzés céljából vállalkozási tevékenységet folytató magánszemélyt, továbbá azt a tulajdonost, aki vállalkozásában személyes közreműködésre kötelezett, vagy azt mellékszolgáltatásként végzi, valamint a segítő családtagot; "

"26. vállalkozó: a gazdasági tevékenységet saját nevében és kockázatára haszonszerzés céljából, üzletszerűen végző

a) a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott egyéni vállalkozó,

b) a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott mezőgazdasági őstermelő, feltéve, hogy őstermelői tevékenységéből származó bevétele az adóévben a [350 000] 400 000 forintot meghaladja,

c) a jogi személy, ideértve azt is, ha az felszámolás vagy végelszámolás alatt áll,

d) egyéb szervezet, ideértve azt is, ha az felszámolás vagy végelszámolás alatt áll;"

Indokolás

A benyújtott törvényjavaslat szerint a mezőgazdasági őstermelő 2003. január 1-jétől csak akkor válik az iparűzési adó alanyává, ha az őstermelői tevékenységből származó árbevétel a 350 000 forintot meghaladja. A T/945/50-2. számon benyújtott módosító javaslathoz kapcsolódva ezen indítvány további kedvezményként indokoltnak tartja, hogy a 400 000 forint bevételt el nem érő mezőgazdasági őstermelők se váljanak az iparűzési adó alanyává.

Budapest, 2002. Október 24.

Dr. Veres János
MSZP

Dr. Világosi Gábor
SZDSZ