ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

T/945/147.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése alapján az "adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról" szóló T/945 számú törvényjavaslathoz a következő

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztjük elő:

A törvényjavaslat 13. §-ának (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

13.§ (2) Az Szja tv. 49/B. §-ának (12) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(12) A kisvállalkozói kedvezmény nem lehet több a vállalkozói bevételnek a vállalkozói költséget meghaladó részénél. A kisvállalkozói kedvezmény legfeljebb a vállalkozási tevékenységet közvetlenül szolgáló, korábban üzembe nem helyezett, kizárólag üzemi célú egyes tárgyi eszközök, nem anyagi javak adóévi együttes beruházási költsége, továbbá a vállalkozói tevékenységet közvetlenül szolgáló ingatlan adóévben felmerült, az értékcsökkenési leírás alapját növelő kiadásként elszámolt felújítási költsége. E rendelkezés alkalmazásakor a tárgyi eszközök közül az ingatlan (kivéve az üzemkörön kívüli ingatlant) bekerülési értékét növelő adóévi felújítás, bővítés, rendeltetésváltozás, átalakítás értéke és a tenyészállat, valamint a leírási kulcsok jegyzéke és alkalmazásuk szabályai szerinti gép, berendezés, felszerelés, jármű, míg a nem anyagi javak közül az adóévben állományba vett, korábban még használatba nem vett szellemi termék bekerülési értéke [a szoftver termék] vehető figyelembe. E rendelkezés alkalmazásakor üzembe nem helyezett ültetvény 2001. december 31-ét követő vásárlása esetén az ültetvény beszerzési ára beruházási költségként nem vehető figyelembe."

I n d o k o l á s

A hatályos Szja (49/B § (12) bek.) és Tao (7.§ (1) bek. b) pont) azonos körben határozza meg a kisvállalkozói beruházási kedvezményeket. Érthetetlen és egyben jogtalan megkülönböztetés jelent a javaslat szerinti Szja törvény hatálya alá tartozó egyéni kisvállalkozókkal szemben, hogy a társasági adó törvény tervezetében szereplő javaslat értelmében, a kisvállalkozó által igénybe vehető ugyanazon célú adóalapot csökkentő kedvezmények köre bővebb, mint az Szja törvényben megfogalmazott kedvezmények. A társasági adó törvény hatálya alá tartozók adókedvezményt vehetnek igénybe az ingatlan értékét növelő felújítás, bővítés, rendeltetésváltozás, átalakítás értéke, valamint a szellemi termékek beruházási értéke után. Ezt a kedvezményi kört szükséges az Szja törvény rendelkezései szerint adózó kisvállalkozók számára is biztosítani.

Budapest, 2002. október 1.

Bernáth Ildikó
Fidesz - Magyar Polgári Párt