MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA

T/942.
számú
törvényjavaslat

a köztársasági elnök és a Köztársasági Elnöki Hivatal elhelyezéséről

Előadó: dr. Bárándy Péter
igazságügy-miniszter

Budapest, 2002. szeptember


2002. évi .... törvény
a köztársasági elnök és a Köztársasági Elnöki Hivatal elhelyezéséről

1. §

A köztársasági elnök és a Köztársasági Elnöki Hivatal elhelyezésére a budavári Sándor-palota szolgál.

2. §

Ez a törvény a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.

INDOKOLÁS

A helyreállított budavári Sándor-palota olyan reprezentatív műemlék épület, amely megfelel azoknak a protokolláris és biztonsági kívánalmaknak, amelyek a köztársasági elnök és hivatalának elhelyezése során támaszthatók. Ugyanakkor ez az elhelyezés a magas színvonalon felújított épületnek méltó funkciót is biztosít.

A Sándor-palotának a köztársasági elnök részére való kijelölése lehetőséget ad arra, hogy a köztársasági elnök és hivatala az Országház épületéből elköltözzön, ezzel is kifejezve azt, hogy a köztársasági elnök - mint a legfőbb közjogi méltóság - az Országgyűléstől elkülönült, független alkotmányos tényező.

Ezzel a Magyar Köztársaság elnöke olyan színvonalú elhelyezésben részesül, mint amilyen például a - hasonló alkotmányos jogállású - cseh, illetve finn köztársasági elnök esetében fennáll.

A törvényjavaslat e megfontolásokra tekintettel a köztársasági elnök és hivatala működési helyéül a budavári Sándor-palotát jelöli ki. A törvényjavaslat korábbi változatával ellentétben, figyelembe véve a parlamenti vitában elhangzott észrevételeket is, külön törvényben rendelkezik az elhelyezésről, és nem érinti a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló 2000. évi XXXIX. törvényt.