AZ ORSZÁGGYŰLÉS MENTELMI,
ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI ÉS MANDÁTUMVIZSGÁLÓ
BIZOTTSÁGA

H/858.

Országgyűlési határozati javaslat

Az Országgyűlés
.../2002.(         ) OGY
h a t á r o z a t i javaslata
dr. Szili Katalin mentelmi ügyében

A Magyar Köztársaság Országgyűlése dr. Szili Katalin országgyűlési képviselő mentelmi jogát a Pesti Központi Kerületi Bíróság 4. B. VIII.24.313/2002/2. számú megkeresésével érintett ügyben nem függeszti fel.

INDOKOLÁS

A Mentelmi bizottság az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény 5. § (5) bekezdése, valamint a Házszabály 130. § (5) bekezdés b. pontja és a 87. § (3) bekezdése alapján a fenti - indokolással ellátott - határozati javaslatot nyújtja be az Országgyűlésnek.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a 4. B. VIII.24.313/2002./2.   számú megkeresésében kérte az Országgyűlés döntését dr. Szili Katalin országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése tárgyában, mivel ellene dr. Tatár László, a FIDESZ-MPP Gyöngyösi Szervezetének nevében (mint e szervezet elnöke) feljelentést tett rágalmazás vétsége miatt.

A feljelentés szerint dr. Szili Katalin a 2002. április 15-én az MSZP Budapest VIII. kerületben lévő székházában megtartott sajtótájékoztatón a feljelentő szervezetről azt állította, hogy "ellenszolgáltatás fejében hamis tanúzásra hívott fel több személyt, mely személyek nyilatkozataival támasztotta alá vádaskodását a helyi választási bizottság előtt".

A Mentelmi bizottság az ügyet a 2002. szeptember 10-i ülésén tárgyalta.

A Mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem jogosult állást foglalni a büntetőjogi felelősség kérdésében, továbbá nem vizsgálhatja a tényállást.

A Mentelmi bizottságnak az Alkotmánybíróság 36/1994. számú határozatában foglaltak alapján kialakított következetes gyakorlata szerint a közszereplő "sértéstűrési" kötelezettsége meghaladja az átlag állampolgárokét, és ez különösen vonatkozik a politikai közszereplőkre. Nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a választási harcokban fokozottan fordulnak elő sértő kijelentések. A feljelentők által sérelmezett nyilatkozat értékelésének büntetőjogi útra történő terelése indokolatlan és a képviselői munkát zavarónak minősíthető.

Mindezek alapján a Mentelmi bizottság egyhangú szavazattal azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy

dr. Szili Katalin országgyűlési képviselő mentelmi jogát
az adott ügyben ne függessze fel.

A bizottság előadója: dr. Isépy Tamás

Budapest, 2002. szeptember 11.

Dr. Géczi József Alajos
elnök