K/757.

Írásbeli kérdés

dr. Szili Katalin
az Országgyűlés elnöke

részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 91.§ (2) bekezdése alapján kérdést kívánok feltenni

dr. Bárándy Péter Igazságügyi miniszter úrnak.
"A jelenlegi jogszabályok alapján számíthatnak-e a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészek ellenértékére azok, akiknek nincs birtokában az üzletrész, de jogosultságuk közvetett módon egyértelműen bizonyítható?"

címmel.

Kérdésemre írásbeli választ kérek Miniszter úrtól, azért tőle, mert e tárgykörben a kormány tagjai közül ő az illetékes.

Tisztelt Miniszter Úr!

Az üzletrészek árának igénylése számos problémát vet fel.

A tulajdonosok egy része elveszítette üzletrészét, mert értéktelennek tartotta, másokhoz el sem jutott, mert kiosztása hanyag módon történt.

A felszámolások során sok írat megsemmisült vagy át sem adták a felszámolónak az üzletrész nyilvántartást.

Ennek ellenére, igazukról meggyőződve, sokan jelentették be igényüket és ez várhatóan később is így lesz.

Az FM Hivatalok hiánypótlást kérnek, de teljesítésre számos esetben nincs reális esély.

Különösen súlyos gond, ha az üzletrész sincs meg és a szövetkezeti nyilvántartás is hiányos. Ugyanakkor mégis egyértelműen bizonyítható, hogy az érintett személy a szövetkezettől kapott üzletrészt.

Egy konkrét példa: a felszámolás alatt álló nagyrévi Tiszazug Szövetkezet közgyűlési határozata egyértelműen rendelkezik a vagyonnevesítésről. A vagyonjegyek megvannak. Nincsenek meg viszont az üzletrészek, pedig a közgyűlési határozat kimondja: "...az egyes tagok részére az új szövetkezeti üzletrész formájában megállapított vagyonrész nyilvántartás szerinti névértéke nem lehet kevesebb ... a vagyonjegyek együttes névértékénél."

A konkrét példában kiadható-e a vagyonjegynek megfelelő üzletrészről a nyilatkozat? A felszámoló a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei FM Hivatal állásfoglalását kérte. Választ azonban máig nem kapott.

Általánosabban fogalmazva felvetődik a kérdés: kik és milyen tartalommal jogosultak állást foglalni az ilyen és hasonló esetekben?

A korábban, ez ügyben feltett írásbeli kérdésemre (K/537) dr. Németh Imre miniszter úr kitérő választ adott. Jogi problémaként értékeli a felvetést, amit a felszámolónak és a FM Hivatalnak kell értelmezni.

Ez a kitérő válasz nem segíti az ügy tisztázását, nem rendezi az érintettek panaszát.

Erre tekintettel kérem válaszát!

Tisztelettel:
Farkas Imre
MSZP

Tiszaföldvár, 2002. augusztus 23.