K/752.

Írásbeli kérdés

dr. Szili Katalin asszony
a Magyar Országgyűlés elnöke részére

HELYBEN

A Házszabály 91. §. alapján bejelentjük, hogy kérdést kívánunk feltenni

Kiss Elemér miniszter úrnak
"Milyen formában kapnak kiemelt támogatást a hátrányos helyzetű kistérségek, köztük a tiszazugi kistérség?"

címmel.

Tisztelt Miniszter Úr!

Az ország egyes kistérségei között óriási fejlettségbeli különbségek vannak. Az elmúlt négy évben nem sikerült megállítani az ország kettészakadásának folyamatát. Egyes kistérségek lemaradása, fejletlensége tragikus mértékű. Kiemelt támogatás nélkül helyzetük és az ott élők helyzete szinte kilátástalan.

Az elmúlt négy évben alkalmazott felzárkóztatási programok hatástalanok voltak. A költségvetési törvényben szabályozott úgynevezett 5 megyés támogatási forma - melynek módosítását többször megkíséreltük - nem funkcionál jól és igazságtalan is.

Olyan kistérségek is támogatáshoz jutnak, főleg a megyeszékhely környékiek, melyek korántsem hátrányos helyzetűek, így a kiemelt támogatásuk nem indokolt.

Ezzel szemben a más megyékben található kistérségek nem jutnak hozzá a támogatásokhoz, legyenek bármennyire is rászorultak.

Kérdezzük Tisztelt Miniszter Urat, megváltozik-e 2003-tól a gazdasági, társadalmi szempontból fejletlen kistérségek támogatási rendszere, számíthatnak-e arra, hogy hatékony támogatást kapnak a következő évtől. Korábbi törvény módosító javaslatunknak megfelelően a megyék helyett támogatható -e a legfejletlenebb harminc kistérség?

Amennyiben még is az öt megyés támogatási rend marad fenn, kiegészülhet -e ez a kör a nem ezen megyékben található leszakadó kistérségekkel?

Kérdésünkre írásbeli választ kérünk Miniszter Úrtól.

Budapest, 2002. július l5.

Tisztelettel:

Jauernik István
MSZP

Farkas Imre
MSZP