ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

T/541/36.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése alapján az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára létrehozásáról szóló T/541. számú törvényjavaslathoz a következő

m ó d o s í t ó j a v a s l a t o t

terjesztem elő:

A törvényjavaslat 4. § (1) és (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul, és egyben a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

"4. § (1) A tudományos kutató a 2. § (1) bekezdésében meghatározott iratokban foglalt adatokat a (2) bekezdésben foglalt korlátok között megismerheti és a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (a továbbiakban Avtv.) 32. §-a szerint felhasználhatja. Államtitkot vagy szolgálati titkot az államtitokról és a szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvény (a továbbiakban: Ttv.) 2. § (1) bekezdésének 7. pontjában meghatározott engedély alapján jogosult megismerni.

(2) A tudományos kutató [a faji eredetre, a nemzeti, nemzetiségi és etnikai hovatartozásra,] az egészségi állapotra, kóros szenvedélyre és szexuális életre vonatkozó adatokat az érintett halálozási évét követő harminc év után ismerheti meg. Ha a halálozás éve nem ismert, a védelmi idő az érintett születésétől számított kilencven év, ha pedig a születés és a halálozás időpontja sem ismert, a levéltári anyag keletkezésétől számított hatvan év.

(3) A tudományos kutató a faji eredetre, a nemzeti, nemzetiségi és etnikai hovatartozásra, a vallásos vagy más világnézeti meggyőződésre vonatkozó adatokat - a védelmi időn belül - anonimizáltan ismerheti meg. Az Ltv. 23. § (2) bekezdése szerinti kuratórium az anonimizálás nélküli megismerést akkor engedélyezi, ha a megfigyelés célja a faji eredettel, a nemzeti, nemzetiségi és etnikai hovatartozással, illetve a vallásos vagy más világnézeti meggyőződéssel összefüggésbe hozható, és a tudományos kutató igazolja, hogy korábban elkezdett, szakmai folyóiratokban megjelent publikációkkal alátámasztott kutatásához ezen adatok megismerése elengedhetetlenül szükséges."

Indokolás

A módosító javaslat a különleges adatokat két csoportba sorolja annak alapján, hogy azok megismerése a törvény céljával összhangban van-e.

A módosító javaslat megengedi, hogy a kutató a védelmi időn belül anonimizáltan megismerhesse a faji eredetre, a nemzeti, nemzetiségi és etnikai hovatartozásra, a vallásos vagy más világnézeti meggyőződésre vonatkozó adatokat. Ugyanakkor az egészségi állapotra, kóros szenvedélyre, szexuális életre vonatkozó adatok esetében az érintett nagyobb védelmet élvez, mivel e körbe tartozó adatai a múlt megismerését nem szolgálják, megismerésük, nyilvánosságra hozataluk személyhez fűződő vagy kegyeleti jogokat sérthet.

Budapest, 2002. szeptember 25.

dr. Fodor Gábor
SZDSZ

Tóth András
MSZP

dr. Wiener György
MSZP