ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

Módosító javaslat

H/408/4.

Dr. Szili Katalin asszonynak,

az Országgyűlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése alapján a Miniszterelnök titkosszolgálatokkal összefüggő tevékenységének és múltjának tényeit és következményeit vizsgáló bizottság felállításáról szóló H/408. számú országgyűlési határozati javaslathoz az alábbi

módosító javaslatot

nyújtjuk be:

  1. A határozati javaslat II. pontja az alábbi első bekezdéssel egészül ki:
  2. /II. A vizsgálóbizottság feladata az alábbi kérdések kivizsgálása és megválaszolása:/

    "-Államtitkot tartalmazó iratok, hogyan kerültek nyilvánosságra és jelentek meg a sajtóban."

  3. A határozati javaslat VI. pontja a következőképpen módosul:
  4. "VI. A vizsgálóbizottság tevékenységéről [jelentést készít, melyet az Országgyűlés elé terjeszt.] olyan időben készíti el jelentését, hogy azt a bizottság működése befejezése előtt még megtárgyalhassa. A jelentésnek - amelyet az Országgyűlés elé terjeszt a bizottság - tartalmaznia kell:"

  5. A határozati javaslat IX. pontja a következőképpen egészül ki:
  6. "IX. A bizottság elnökének, alelnökének és tagjainak megválasztására, a képviselőcsoportok vezetőinek javaslata alapján, a Házbizottság terjeszt elő javaslatot, amelyről az vita nélkül határoz. A bizottság elnökére az ellenzéki, alelnökére a kormánypárti képviselőcsoportok, a bizottsági tagságra jelöltek köréből terjesztenek elő javaslatot. A bizottság tagja csak olyan országgyűlési képviselő lehet, akinek a törvényben előírt nemzetbiztonsági ellenőrzése megtörtént. A bizottság csak valamennyi tagjának nemzetbiztonsági ellenőrzése befejezését követően kezdheti meg tevékenységét."

  7. A határozati javaslat XI. pontja a következőképpen egészül ki:

"XI. A bizottság megbízatása feladatának elvégzéséig - legfeljebb 2002. július 31-ig - tart."

Indokolás

A vizsgálóbizottság felállításának előzményeire tekintettel szükségessé válik azon feladatának beépítése a határozati javaslatba, amely annak megvizsgálására irányul, hogy államtitkot tartalmazó iratok, hogyan kerültek a sajtón keresztül a nyilvánosság elé.

Mivel a határozati javaslat szerint felálló vizsgálóbizottság megbízatásának ideje dátum szerint a javaslatban nincsen megjelölve, szükségessé válik ennek pontosítása is, valamint ezáltal azt is lehetővé kell tenni, hogy a bizottság által készítendő jelentés még a jelzett időpont előtt megtárgyalható legyen.

A vizsgálóbizottság munkájának eredményessége érdekében szükségessé válik, hogy a bizottsági tagok "C" típusú nemzetbiztonsági ellenőrzése megtörténjen, és csak ezután kezdhesse meg tevékenységét.

Budapest, 2002. július 2.

Dr. Csiha Judit
MSZP

Dr. Wiener György
MSZP