Magyar Országgyűlés
Mezőgazdasági bizottsága

H/287/31.

Bizottsági módosító javaslat

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

Budapest

Tisztelt Elnök Asszony!

A Mezőgazdasági Bizottság a Házszabály 94. § (1) bekezdése, valamint a 102. § (1) bekezdése alapján a Nemzeti Földalapról szóló 2001. évi CXVI. törvény (a továbbiakban NFA tv.) módosítására benyújtott T/286. számú törvényjavaslathoz a következő

módosító javaslatot

terjeszti elő:

  1. A törvényjavaslat 5. §-ában az NFA tv. 4/A. §-a az alábbiak szerint módosul, a továbbiakban, ahol a törvény birtokhasznosítási tanácsot említ, ott a tanács szó helyett értelemszerűen bizottság szó kerül feltüntetésre:

/5. § Az NFA tv. a következő 4/A §-sal és azt megelőző alcímmel egészül ki:

"Helyi birtokhasznosítási [ tanácsok] bizottságok

[4/A. § (1) A területi agrárkamara a településen termőföldtulajdonnal rendelkező, illetőleg termőföldet használó, és mezőgazdasági tevékenységet is folytató személyek - ide értve a jogi személy képviselőjét is - közül, legalább három tagból álló helyi birtokhasznosítási tanácsot választ.

(2) A birtokhasznosítási tanács tagjaira a 4. § (1) bekezdés a)-d) pontjaiban meghatározott szervezetek területi vagy helyi szervei, az egyéb mezőgazdasági érdekképviseletek tesznek javaslatot, egy tagját pedig a területi agrárkamara jelöli ki.

(3) A területi agrárkamara felhívja a (2) bekezdésben meghatározott érdekképviseleteket, hogy a felhívást követő 30 napon belül jelentsék be a birtokhasznosítási tanácsba jelölt személyek nevét.

(4) A területi agrárkamarának a birtokhasznosítási tanács létrejöttét, valamint az összetételében bekövetkezett esetleges változásokat 8 napon belül be kell jelenteni az NFA-nak.]

4/A. § (1) A településen a termőföldtulajdonnal rendelkező, illetőleg termőföldet használó és mezőgazdasági tevékenységet folytató természetes személyekből - ideértve a jogi személy és a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet törvényes képviselőjét is - legalább három, legfeljebb öt tagból álló helyi birtokhasznosítási tanács jön létre.

(2) A 4. § (1) bekezdés a)-c) és e) pontjában meghatározott szervezetek területi vagy helyi szervei, továbbá a települési (fővárosban kerületi) önkormányzat a (továbbiakban együtt: helyi érdekképviselet) választják meg a birtokhasznosítási tanács egy-egy tagját. A helyi érdekképviselet dönthet az általa megválasztott személy birtokhasznosítási tanácsbeli tagságának megszüntetéséről, megállapítja a tagság megszűnését, illetve választhat új tagot. Ha a 4. § (1) bekezdés bármely pontja szerinti szervezetcsoportoknak a településen több helyi érdekképviselete is működik, azokat a birtokhasznosítási tanácsi tagsággal kapcsolatos jogosultságok együttesen illetik meg.

(3) A területi agrárkamara felhívja a helyi érdekképviseleteket, hogy a felhívást követő 30 napon belül jelentsék be a birtokhasznosítási tanácsba megválasztott személy nevét. A birtokhasznosítási tanács létrejöttét a területi agrárkamara állapítja meg, azt követően pedig szervezi annak működését.

(4) A területi agrárkamara a birtokhasznosítási tanács létrejöttét, valamint az összetételében bekövetkezett esetleges változásokat 8 napon belül bejelenti az NFA-nak."

  1. A törvényjavaslat 18. § (2) bekezdése elhagyásra kerül, a bekezdések számozása ennek megfelelően módosul.

Indokolás

A módosító javaslat az Országgyűlés bizottságainak ajánlásában 6. és 7. sorszámon feltüntetett módosító javaslatokat pontosítja, egyértelművé téve a területi agrárkamara és a helyi érdekképviseletek feladatát a helyi birtokhasznosítási tanács létrehozásában és működésében. A helyi érdekképviseletek választják meg a birtokhasznosítási tanács tagjait, így erősebb jogosultságok érvényesülnek, mint az ajánlás esetén. A települési (fővárosi kerületi) önkormányzat érdekeinek képviseletére is mód nyílik a javaslat szerint.

A módosító javaslat szerint a helyi birtokhasznosítási tanácsnak természetes személyek lehetnek tagjai, ám ha a földtulajdonos vagy a földhasználó gazdálkodó vagy egyéb szervezet, akkor annak törvényes képviselője (vezető tisztségviselője) a birtokhasznosítási tanács működésében szerepet vállalhat.

Budapest, 2002. július 4.

Dr. Magda Sándor
a bizottság elnöke