AZ ORSZÁGGYŰLÉS MENTELMI,

ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI ÉS

MANDÁTUMVIZSGÁLÓ

BIZOTTSÁGA

H/245.

Országgyűlési határozati javaslat

Az Országgyűlés

.../2002.( ) OGY

h a t á r o z a t i javaslata

dr. Kosztolányi Dénes mentelmi ügyében

A Magyar Köztársaság Országgyűlése dr. Kosztolányi Dénes országgyűlési képviselő mentelmi jogát a Legfőbb Ügyész 1796/2002/-I. számú megkeresésével érintett ügyben felfüggeszti.

INDOKOLÁS

A Mentelmi bizottság az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény 5. § (5) bekezdése, valamint a Házszabály 130. § (5) bekezdés b. pontja és a 87. § (3) bekezdése alapján a fenti - indokolással ellátott - határozati javaslatot nyújtja be az Országgyűlésnek.

A Legfőbb Ügyész az Országgyűlés Elnökéhez intézett 1796/2002/-I. számú átiratában ittas járművezetés vétségének alapos gyanúja miatt indítványozta dr. Kosztolányi Dénes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

Az átirat szerint "dr. Kosztolányi Dénes országgyűlési képviselő 2002. március 17-én, 2 óra 35 perc körüli időpontban Kondoros lakott területén, a 44. sz. főút száraz felületű, érdesített aszfalt burkolatú úttestjén - Békéscsaba felől Szarvas irányába - 90-100 km/óra közötti sebességgel vezette a felügyeletére bízott, PWH-100 frsz. VW Vento típusú személygépkocsit. (Az adott útszakaszon a megengedett maximális sebesség 60 km/óra. )

A Csabai út 71/1. szám előtti útszakaszon a személygépkocsi jobb oldali első kerekével ráhaladt az úttest közepén létesített járdaszigetre, átsodródott a menetiránya szerinti bal oldali útpadkára, innen visszavágódott a menetiránya szerinti jobb oldalra, majd a szilárd burkolatú úttestet elhagyva az útárokban, egy betonlábas telefonoszlopot kitörve, a tetejére borulva állt meg.

Dr. Kosztolányi Dénes - akinek a vérében "enyhe" fokú alkoholos befolyásoltságot eredményező, 1,36 g/l ezrelék véralkohol koncentráció volt - a baleset következtében a fej zúzódásában és a bal mellkasfél vágott sebében megnyilvánuló, 8 napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett."

A Mentelmi bizottság az ügyet a 2002. június 11-i ülésén tárgyalta, ahol a megjelent dr. Kosztolányi Dénes képviselő úr jogi aggályait fejezte ki az eseményt követően történt eljárással, ezen belül is különösen az előállításával kapcsolatosan.

Mentelmi jogával kapcsolatosan úgy nyilatkozott, hogy annak megítélését a Mentelmi bizottságra bízza.

A Mentelmi bizottság az eljárást érintő észrevételekkel azért nem foglalkozott, mivel képviselő úr nem tett bejelentést - az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvényben szabályozottaknak megfelelően - mentelmi jogának megsértéséről az Országgyűlés elnökéhez .

Mindezek alapján a Mentelmi bizottság a közvádas ügyekben kialakított gyakorlatának megfelelően 9 igen és 1 tartózkodás szavazattal azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy

dr. Kosztolányi Dénes országgyűlési képviselő mentelmi jogát

az adott ügyben függessze fel.

A bizottság előadója: dr. Géczi József Alajos

Budapest, 2002. június 12.

Dr. Géczi József Alajos

elnök