Magyar Országgyűlés
Mezőgazdasági bizottsága

T/214/108.

Bizottsági módosító javaslat

Dr. Szili Katalin asszonynak

az Országgyűlés elnökének

Budapest

Tisztelt Elnök Asszony!

A Mezőgazdasági Bizottság a Házszabály 94. § (1) bekezdése, valamint a 102. § (1) bekezdése alapján a Magyar Köztársaság 2001. és 2002. évi költségvetéséről szóló 2000. évi CXXXIII. törvény módosításról készült T/214. számú törvényjavaslathoz a következő

módosító javaslatokat

terjeszti elő:

1. A törvényjavaslat 19. §-ának (3) bekezdésében a Tft. 10. § (3) bekezdésének javasolt rendelkezés egészüljön ki a következők szerint:

"(3) Az (1) bekezdés szerinti elővásárlási jog nem áll fenn a közeli hozzátartozók (Ptk. 685. § b) pont) és a tulajdonostársak közötti adásvétel esetén, valamint olyan külterületi földrészlet eladása esetén, amely a törvény hatálybalépéséig zártkertinek minősült."

2. A törvényjavaslat 19. §-ának (6) bekezdésében a Tft. 21. § (3) bekezdésének javasolt rendelkezés egészüljön ki a következők szerint:

"(3) Az (1) bekezdés szerinti előhaszonbérleti jog nem áll fenn közeli hozzátartozók (Ptk. 685. § b) pont) között, valamint olyan külterületi földrészlet haszonbérbe adása esetén, amely a törvény hatálybalépéséig zártkertinek minősült."

I n d o k o l á s

Az élethivatásszerű mezőgazdasági tevékenység elsődlegesen a termőföldtörvény hatályba lépéséig külterületnek minősülő termőföldön zajlik. Zártkert általában egy kisebb földterület, amelyen nem mezőgazdasági árutermelés folyik, hanem a személyes szükségletek kielégítését szolgálja. Ezért nem indokolt ezekre a területekre az elővásárlás, illetve az előhaszonbérlet biztosítása.

Budapest, 2002. június 27.

Dr. Magda Sándor
a bizottság elnöke