ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ
Fidesz - Magyar Polgári Párt

T/214/88.

Módosító javaslat

Dr. Szili Katalin Asszonynak

az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése alapján a Magyar Köztársaság 2001. és 2002. évi költségvetéséről szóló 2000. évi CXXXIII. törvény módosításáról szóló T/214 számú törvényjavaslathoz a következő

m ó d o s í t ó   j a v a s l a t o t

terjesztem elő:

A törvényjavaslat 25. §-ának elhagyását javasolom:

["25. §

  1. A Polgári Törvénykönyvről szóló - módosított - 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 145. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
  2. "(3) A külön jogszabályokban más személy részére biztosított elővásárlási jog - ha törvény kivételt nem tesz - megelőzi a tulajdonostárs elővásárlási jogát."

  3. A Ptk. 452. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(3) Mezőgazdasági földterület haszonbérbe adásához írásbeli szerződés szükséges; jogszabály a szerződés érvényességét hatósági jóváhagyáshoz kötheti. Mezőgazdasági földterület alhaszonbérbe adása - ha törvény másként nem rendelkezik - semmis."]

I n d o k o l á s

Ennek a módosító indítványnak az elfogadása a magyar termőföld védelmében indokolt. Amennyiben az eredeti rendelkezés kerülne kihirdetésre, a külföldiek lényegesen könnyebben juthatnának Magyarországon termőföldhöz.

Véleményünk szerint a törvényjavaslat Polgári Törvénykönyv 145. §-a (3) bekezdése módosítására vonatkozó rendelkezése alkotmányellenes. A Polgári Törvénykönyv, a tulajdonviszonyok, a kötelmi viszonyok és mindazon jogviszonyok szabályozása, ami a Ptk. tárgya, kizárólagos törvényhozási tárgy. Az erre vonatkozó rendelkezéseket a jogalkotásról szóló 1987. évi XI. törvény 2-5. §-ai tartalmazzák. A javasolt Polgári Törvénykönyv kimondja, hogy a külön jogszabályokban más személy részére biztosított elővásárlási jog - ha törvény kivételt nem tesz - megelőzi a tulajdonostársak elővásárlási jogát. E szerint a kivétel joga törvényre van bízva, az pedig, hogy más személy részére biztosítanak elővásárlási jogot, jogszabályra van bízva. Elővásárlási jogot tehát a Polgári Törvénykönyvnél - mint törvénynél - alacsonyabb szintű jogszabály is biztosíthat, de kivételt csak törvény állapíthat meg. Véleményünk szerint ez alkotmányellenes. (Ezzel a szabályozással a törvény előterjesztője a jogalkotás szabályait felrúgja, és ahelyett, hogy a speciális szabályt kivételként fogalmazná meg, a Ptk. főszabályát lerontva a kivételt teszi főszabállyá.)

Mindezeken túl indokolatlannak tartjuk a Polgári Törvénykönyv jelen törvénycsomagon belül történő módosítását, tekintettel arra, hogy a Ptk. átfogó kodifikációja folyamatban van; semmi sem teszi szükségessé a civiljogi kódex ötletszerű módosítását.         

Budapest, 2002. 06. 18.

Pokorni Zoltán
Fidesz- Magyar Polgári Párt

Dr. Répássy Róbert
Fidesz- Magyar Polgári Párt

Dr. Balsai István
MDF