H / 86.

Képviselői önálló indítvány

Dr. Szili Katalin

az Országgyűlés elnöke részére

Helyben

.../2oo2 (....) ORSZÁGGYŰLÉSI HATÁROZATI JAVASLAT

a magyar termőföld vagyon hatékony védelmét célzó tárgyalási koncepció kialakításáról az Európai Unióval folytatandó csatlakozási tárgyalásokra

A Magyar Köztársaság Országgyűlése a magyar termőföld vagyon védelmének nemzeti szempontból kiemelkedő jelentőségét figyelembe véve, más európai minták szem előtt tartása mellett, az Európai Unióval folytatott tárgyalások nyomán már ideiglenesen lezárt, a mezőgazdasági föld tulajdonszerzésére vonatkozó rész rendelkezéseit továbbgondolva, annak érciekében, hogy a termőföld nemzeti tulajdonban maradjon az alábbi határozatot hozza:

1. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy a "Tőke szabad mozgása" tárgyalási fejezeten belül, a termőföld tulajdonszerzésére vonatkozóan olyan álláspontot alakítson ki, amely a megállapodásban előírt hét éves földszerzési tilalmon túl további lehetőségeket biztosít a Kormány számára a termőföld vagyonnal kapcsolatos nemzeti érdekek érvényesítésére.

2. Az Országgyűlés egyetért a Kormány azon álláspontjával, hogy az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk után sem kívánja biztosítani Magyarországon sem belföldi, sem külföldi jogi személyek számára a termőföld tulajdonszerzés lehetőségét.

3. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy a csatlakozási tárgyalásokon képviselje azt az álláspontot, hogy az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk után a hét éves türelmi idő további három évvel meghosszabbítható legyen abban az esetben, ha a hetedik; év után a külföldi és belföldi földárak között jelentős különbség állna fenn; tartózkodjon azonban a megállapodás olyan jellegű módosításától, amely a nemzeti érdekekkel ellentétesen, a megállapodásban rögzített hét évnél korábban tenné lehetővé külföldi személyek termőföld tulajdonszerzését.

4. Ez a határozat a közzététele napján lép hatályba.

Indokolás

A hatályos jogi szabályozás szerint a termőföldszerzési tilalom vonatkozik a külföldi magánszemélyekre, valamint a külföldi és belföldi jogi személyekre. A tulajdonszerzési lehetőség kizárása nincs ellentétben az Európai Közösséggel kötött megállapodással, amelynek értelmében elegendő, ha a törvény külföldiek részére csak a haszonbérleti jog megszerzését biztosítja.

A csatlakozási tárgyalások 7. miniszteri szintű tárgyalási fordulóján - amelyre 2001. június 12-én Luxemburgban került sor - az Európai Unió a "Tőke szabad mozgása" tárgyalási fejezeten belül a mezőgazdasági föld tulajdonszerzésére vonatkozóan hét éves átmeneti időszakot ajánlott fel. Az előirányzatot hazánk delegációja a magyar érdekek s2:empontjából elfogadhatónak tartotta és így a legkényesebb kérdésekben történő megegyezés után a, fejezetet ideiglenesen lezárták. Az átmeneti időszak alatt Magyarország fenntarthatja azokat a nemzeti jogszabályait, amelyek a nem helyben lakó és külföldi állampolgárok magyarországi mezőgazdasági termőföld tulajdonszerzését korlátozzák. A földbérlet tekintetében nem érvényesül az átmeneti időszak, ugyanis már a csatlakozás kezdetétől számítva olyan szabályozást kell alkalmazni, amely az EU tagállamok természetes és jogi személyei számára ugyanolyan lehetőségeket biztosít, mint amilyeneket a magyar természetes és jogi személyek élveznek.

A termőföld szerzésére vonatkozó korlátozások fenntartásának gazdasági és szociális okai vannak. A Termőföldek ára 5-40-szer magasabb az Európai Unió tagállamaiban, mint Magyarországon. A liberalizáció jelentős áremelkedéssel járna, ami szociális szempontból lehetetlen helyzetbe hozná a vidéki közösségeket: meggátolná, hogy a magyar földművesek elérhető áron szerezhessenek termőföldet. Félő, hogy a magas árak által előidézett földeladások sok ember megélhetését veszélyeztetnék a vidéki területeken; ezek az emberek, más szektorokban újonnan teremtett munkahelyek híján a munkanélküliek táborát gyarapítanák és növelnék a szociális problémákat regionális és nemzeti szinten.

Jelen határozat célja az, hogy elősegítse a magyar nemzeti vagyon elleni spekuláció megakadályozását, valamint a nemzeti magyar termőföldföld vagyon nemzeti tulajdonban tartását célzó kormányzati intézkedések meghozatalát; célja továbbá, hogy iránymutatóul szolgáljon az Európai Unióval folytatandó csatlakozási tárgyalásokon a nemzeti érdekeket szem előtt tartó álláspont kialakításához, továbbá hozzájáruljon az eddig elért eredmények megtartásához. Jelen határozat támogatja a Kormányt azon törekvésében, hogy az Európai Unióhoz történő csatlakozásunk után sem kívánja biztosítani külföldi jogi személyek számára a termőföld tulajdonszerzés lehetőségét.

Budapest, 2002. május 30.

Farkas Sándor
FIDESZ - Magyar Polgári Párt

Dr. Hörcsik Richárd
FIDESZ - Magyar Polgári Párt