ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ

K/27.

Írásbeli Kérdés!

Szili Katalin
az Országgyűlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Asszony!

A Házszabály 91. §-a alapján bejelentem, hogy kérdést kívánok feltenni

Kiss Elemér miniszter úrhoz

"Mikor nevesítik az illetékes hatóságok 45 nyárlőrinci lakos alkalmazotti földalapját?"
címmel.

A kérdésre írásban kérem a választ.

Tisztelt Miniszter Úr!

45 nyárlőrinci lakos jogos panaszával fordulok Miniszter Úrhoz. Űgyük elintézését korábban hasztalanul kezdeményeztem. A földhasználatuk rendezését váró nyárlőrinci gazdák az elmúlt időszakban kezdeményezték gondjuk megoldását. Most abban bízunk, hogy az új kormány alatt végre a nevükre kerül a számukra még 1994-ben kijelölt alkalmazotti földalap.

A 45 személy mind a Szikrai Állami Gazdaság dolgozója volt, és az 1991. évi XXV. törvény 17§. (1) bekezdése alapján jogosulttá vált 20 AK értékű termőföldre. Ezt az alkalmazotti földalapot az Állami Gazdaság 1994. október 4-én számukra ki is mérte, de a föld azóta sem került hivatalosan az akkor ott dolgozók nevére.

A bejegyzés megtagadását hivatalosan azzal indokolták, hogy a földet adóssággal terhelten jelölték ki. Az Állami Gazdaság ugyanis korábban olyan, öntözést szolgáló beruházásokra vett fel hitelt, amely csőhálózatot, szivattyútelepet már a gazdaság felszámolása előtt leszereltek. Végső soron a föld értékét ez a beruházás egyáltalán nem növelte, így teljesen jogtalanul terhelte meg a felszámoló az alkalmazottak földalapját ezzel a költséggel. Ha például talajjavítást végeztek volna ezen az áron, ami kétségtelenül javítja a föld termőképességét, akkor a törvény értelmében valóban jogos lett volna a jelzáloggal történő megterhelés. A helyi Földrendező Bizottság is jogtalannak ítélte a földek megterhelését - rámutatva arra a különös hitelfedezeti műveletre, hogy annak idején ez az öntözési beruházás 820 hektárnyi területet érintett, mégis csupán a kárpótlásra és az alkalmazotti földalapra kijelölt 50 hektárt terhelték meg ezzel a költséggel!

A rendezetlen tulajdonviszonyok miatt a földeken nem lehet telepíteni, birtokokat nem lehet összevonni sem, eladni sem, mert a földek hivatalosan máig nincsenek a földeket ténylegesen megművelők tulajdonában.

Nemsokára már nyolc éve lesz annak, hogy a Szikrai Állami Gazdaság alkalmazottai számára a hatályos törvények értelmében földet jelöltek ki - de azok mindmáig nincsenek a jogosultak tulajdonában. A nevükben kérdezem Miniszter Urat, hogy mikorra várható a tulajdonosok tulajdonjogának a bejegyzése?

Budapest, 2002. május 29.

Lezsák Sándor
MDF