ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/2061/78.

Kapcsolódó módosító javaslat!

Dr. Áder János úrnak,
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. §-ában, 102. §-a (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelõen "a vámjogról, a vám eljárásról, valamint a vámigazgatásról szóló 1995. Évi C. törvény módosításáról szóló T/2061. Számú törvényjavaslathoz a T/2061/26 sz. módosító javaslathoz kapcsolódva az alábbi

Kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztek elõ.

A törvényjavaslat 96. §-a a következõ 12. Bekezdéssel egészül ki:

"Az általános forgalmi adóról szóló 1992. Évi LXXIV. Törvény 2. Számú mellékletének 21. Pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

[A 30. § (1) bekezdésében meghatározott termékértékesítések és szolgáltatás nyújtások a következõk:]

"21. Oktatás (SZJ80); ideértve a közoktatásról szóló 1993. Évi LXXIX. Törvény 34. §-ában felsorolt pedagógiai szakszolgálatokat, továbbá 36. §-ának (2) bekezdésében felsorolt pedagógiai-szakmai szolgáltatásokat,"

A 96. § (12) bekezdését 2000. Január 1-jétõl kell alkalmazni.

Indoklás

Az általános forgalmi adóról szóló törvény 2. Számú mellékletének 21. Pontja 1999. December 31-éig az "oktatás (SZJ16)" megjelölést tartalmazta, mint ÁFA-mentes szolgáltatást. Az "SZJ 16" megjelölés magában foglalta az oktatást kiegészítõ tevékenységeket is. Az "SZJ 81" megjelölés már nem terjed ki az oktatást kiegészítõ tevékenységekre. Ezeknek a szolgáltatásoknak az adó kötelessé tétele az érintett szervezeteknek terheit indokolatlanul jelentõs mértékben megnövelné, lehetetlenné téve e szolgáltatások megszervezését. E szolgáltatások körébe tartozik például a nevelési tanácsadás, a szakértõi és rehabilitációs bizottságok mûködése, a továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadás, a pedagógiai szakértõi tevékenység, a tankönyvírás. Ezek a gyermekeknek, szülõknek és pedagógusoknak nyújtott szolgáltatások, ezért indokolatlan, hogy adókötelessé váljanak. A módosítás bevétel kiesését nem okoz, figyelembe véve, hogy ezek után a tevékenységek után ez idáig nem kellett forgalmi adót fizetni.

Budapest, 2000. március 24.

Révész Máriusz
Fidesz