ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/2061/63.

Kapcsolódó módosító javaslat

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés Elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a vámjogról, a vámeljárásról, valamint a vámigazgatásról szóló a 1995. évi C. törvény módosításáról szóló T/2061. sz. törvényjavaslathoz az alábbi

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztjük elõ:

A T/2061/55. számú ajánlás 69. pontjában szereplõ T/2061/28. számú módosító javaslathoz kapcsolódva a törvényjavaslat 96. §-ának a következõ új (10)-(14) bekezdéssel való kiegészítését javasoljuk (a módosító javaslat elfogadása esetén a további bekezdések számozása értelemszerûen változik):

""(10) A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 1997. évi CIII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) 7. § 1. pontjának j) alpontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

/E törvény alkalmazásában

1. jövedéki termék belföldi elõállítása: a belföldön bármilyen alapanyag, termék felhasználásával, bármilyen eljárással végzett termelési, feldolgozási, kiszerelési (palackozási) tevékenység, amelynek eredményeként jövedéki termék jön létre, kivéve:/

"j) az 54/B. § (3) bekezdésében meghatározott gazdasági évenként és háztartásonként összesen legfeljebb 1000 liter, saját fogyasztásra szánt szõlõbor elõállítása a háztartásban élõ természetes személy(ek) mûvelésében álló, 1500 m2-t meg nem haladó szõlõterületen termelt szõlõbõl; "

(11) A Jöt. 54/B. §-ának (3) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

"(3) Adómentes a saját mûvelésben álló szõlõterületen termelt szõlõbõl a természetes személy által elõállított, gazdasági évenként és háztartásonként összesen legfeljebb 1000 liter saját fogyasztásra szánt szõlõbor. Gazdasági év alatt e fejezet alkalmazásában a tárgyévet megelõzõ év december 1-jétõl tárgyév november 30-áig terjedõ egy éves idõszakot kell érteni. Az adómentes mennyiség abban az esetben sem haladhatja meg az 1000 litert, ha az egy háztartásban élõk közül többen állítanak elõ szõlõbort."

(12) A Jöt. 54/C. §-ának (1) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

" (1) E törvény alkalmazásában szõlõtermelõ az a személy, aki (amely) 1500 m2-nél nagyobb szõlõterületet mûvel és szõlõbor elõállításával - kivéve az 54/B. § (3) bekezdése szerinti adómentes mennyiségben való elõállítást - nem foglalkozik, szõlõtermését részben vagy teljes egészében értékesíti vagy nem szõlõbor elõállítására is felhasználja."

(13) A Jöt. 54/D. §-a (2) bekezdésének a) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:

/(2) Nem kell adóraktári engedéllyel rendelkeznie annak a természetes személynek, aki/

"a) az 1500 m2-t meg nem haladó szõlõterületen termelt szõlõbõl az 54/B. § (3) bekezdésében meghatározott adómentes mennyiséget meghaladó"

/mennyiségben állít elõ szõlõbort./

(14) A Jöt. 54/H. §-ának (9) bekezdésének helyébe a következõ rendelkezés lép:

" (9) Amennyiben a bor adóraktár engedélyese az 1500 m2-t meg nem haladó szõlõterületet mûvelõ személytõl vásárol fel szõlõt, a szõlõ a bor adóraktár engedélyese által a külön jogszabály szerint kiállított borkísérõ okmánnyal szállítható.""

I n d o k o l á s

1500 m2-t meghaladó méretû területen termesztett szõlõ mennyiségét lehet árunak tekinteni. Ennek megfelelõen szükséges a hegyközségi törvény hatálya alá tartozó területek meghatározásának a módosítása a hegyközségi törvényben.

A saját fogyasztás mennyiségének megállapítására reálisabb - a szõlõmûvelõk fogyasztási szokásait figyelembe véve - a háztartásonként 1000 liter.

Budapest, 2000. március 24.

Nógrádi László
FIDESZ-MPP

Dr. Kerényi János s.k.
FIDESZ-MPP

Dr. Latorcai János
FIDESZ-MPP