T/1823/10.

Módosító javaslat

dr. Áder János úrnak,
az Országgyûlés elnöke

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. §-ának (1) bekezdése és 102. §-ának (1) bekezdése alapján a büntetõ jogszabályok módosításáról szóló T/1823. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 41. §-a a következõ új (5) bekezdéssel egészül ki (a javaslat elfogadása esetén a § bekezdéseinek számozása értelemszerûen változik):

"(5) Az Sztv. 92. §-a a következõ (8) bekezdéssel egészül ki:

"(8) A bíróság az ügy elbírálását követõen a szabálysértési ügy iratait határozatának kiadmányaival együtt visszaküldi a szabálysértési hatóságnak."

I n d o k o l á s

A határozatok közlésérõl az Sztv. 75. §-ának (1) bekezdése rendelkezik (a szabálysértési hatóság, illetõleg a bíróság a határozatát azzal közli, akire az rendelkezést tartalmaz, az eljárás alá vont személlyel közölt határozatot a védõvel is közölni kell). Mivel az Sztv. mögöttes jogszabályként nem hivatkozik egyéb eljárásjogi szabályokra, a bíróság elõtti eljárás általános szabályait ki kell egészíteni azzal a rendelkezéssel, mely szerint a bíróság az ügydöntõ határozatának kézbesítése után a szabálysértési iratokat - a bírósági határozat kiadmányaival együtt - visszajuttatja a szabálysértési hatóság részére, amely szerv ezt követõen tud intézkedni a végrehajtás érdekében.

Az õrizet tartamának meghosszabbodására tekintettel indokolt az eljárási rendelkezések pontosítása annak érdekében, hogy a bírósági eljárást követõen a szabálysértési hatóság hatékonyan és idõben tudjon érdemben intézkedni az ügyben szükséges további intézkedések foganatosítása iránt. A törvénynek meg kell ugyanis teremteni annak garanciáit, hogy az õrizet valóban csak a törvényben meghatározott idõtartamig álljon fenn, ehhez pedig az is szükséges, hogy az ügyben eljáró hatóságok egymást idõben és megfelelõen tudják tájékoztatni arról, hogy milyen intézkedések megtétele válik szükségessé - többek között a jogellenes fogvatartások megelõzése érdekében. A módosító javaslatnak a fentiekben kifejtettek miatt tehát az a célja, hogy a bíróságok és a szabálysértési hatóságok közötti együttmûködést zökkenõmentessé tegye oly módon, hogy egyértelmû szabályozást adjon a szabálysértési ügyben eljáró hatóságok - ideértve a bíróságot is - konkrét teendõire. Ezzel egyértelmûvé válik, hogy az elzárás végrehajtása iránt teendõ intézkedések megtétele a szabálysértési hatóság, nem pedig a bíróság feladata. Ezáltal kiküszöbölhetõ az esetleges jogértelmezési problémák kialakulásának lehetõsége.

Ezen egyértelmû és valamennyi, a szabálysértéssel kapcsolatos bírósági eljárásban egységesen alkalmazandó szabályozás kialakítása érdekében - a szoros tartalmi összefüggésre tekintettel - az Sztv. további szakaszai is módosítandók a fenti módosítással összhangban: ezek az Sztv. 112. §-a, a 126. §-a és 127. §-a, melyek módosítását a törvényjavaslat 41. §-ának (6), (7) és (8) bekezdésével kapcsolatos módosító javaslatok tartalmazzák. Ily módon az eljárás valamennyi szakaszában egyértelmû megfogalmazást nyernek azok a szabályok, amelyek különös jelentõséggel bírnak az eljáró hatóságok közötti feladatok megosztását illetõen. A módosításokkal a törvényjavaslat 41. §-a bekezdéseinek számozása a jelenlegi (4) bekezdést követõen változni fog: a jelenlegi (5) bekezdés számozása (7) bekezdésre, a jelenlegi (6)-(9) bekezdések számozása pedig (9)-(12) bekezdésekre.

Budapest, 1999. november 30.

Dr. Hargitai János
Fidesz