H/1666/4.

Az Országgyûlés
Kulturális és sajtó
bizottságának

a j á n l á s a

a Történeti Hivatal 1997-1998. évi tevékenységérõl szóló J/1394. számú beszámoló elfogadásáról szóló H/1666. sz. országgyûlési határozati javaslat
r é s z l e t e s
vitájához

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Kulturális és sajtó bizottsága (továbbiakban: Kulturális bizottság) - mint elsõ helyen kijelölt bizottság - megvitatta a Történeti Hivatal 1997-1998. évi tevékenységérõl szóló J/1394. számú beszámoló elfogadásáról szóló, H/1666. számon beterjesztett országgyûlési határozati javaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott H/1666/2., 3. számú módosító javaslatot.

Megjegyzés: A országgyûlési határozati javaslat szövegébõl elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettõl eltérõ jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévõ képviselõk egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a országgyûlési határozati javaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerûen megváltoznak a országgyûlési határozati javaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történõ külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b) pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fûzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló országgyûlési határozati javaslat esetén az ajánlás-tervezet akkor tartalmaz utalást a HSZ. 94. § (3) bekezdésére, ha a benyújtott módosító javaslat a módosítandó törvény országgyûlési határozati javaslattal nem érintett §-ára vonatkozik, és ezért a módosító javaslat házszabályszerûségérõl bizottsági döntés szükséges.
Az ajánlás abban az esetben tartalmazza a fenti joghelyre történõ utalást, ha az elsõ helyen kijelölt bizottság megállapítja, hogy a módosító javaslat ellentétes a HSZ. 94. § (3) bekezdésében foglaltakkal.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselõ által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselõ által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerû dönteni.

  1. Mécs Imre képviselõ az országgyûlési határozati javaslat 2. pontjának a következõ módosítását javasolja:
  2. "2./ Az Országgyûlés megállapítja, hogy a Történeti Hivatal a törvényekben meghatározott feladatainak alapvetõen eleget tesz[,]. Felhívja a Történeti Hivatalt, hogy munkája során a törvényhozó szándékának megfelelõen részesítse elõnyben [elõsegítve ezzel] közéletünk tisztaságának megõrzését, továbbá történeti közelmúltunk megismerésének lehetõvé tételét, ezért valóban csak a legszükségesebb, elkerülhetetlen esetekben tegyen felismerhetetlenné adatokat az 1994. évi XXIII. törvény 25/G. § (1) bekezdés szerinti eljárásban kezelt iratokon."

    Indokolás: Lásd a H/1666/3. sz. módosító javaslat indokolását.

    A módosító javaslatot(tal): - a Kulturális biz. egyharmada sem támogatja

    - az Elõterjesztõ képviselõje nem foglalt állást

  3. Dr. Petõ Iván képviselõ az országgyûlési határozati javaslat 3. pontjának a következõ kiegészítését javasolja:

"3./ Az Országgyûlés felkéri a Kormányt, hogy a Történeti Hivatal 1997-1998. évi tevékenységérõl szóló beszámolóban jelzett, a Hivatal mûködése során felmerült jogi problémákat vizsgálja meg, s megoldásuk érdekében a szükséges törvény-módosító javaslatot dolgozza ki és a 2000. évi tavaszi ülésszak során terjessze az Országgyûlés elé. Felszólítja a titkosszolgálatok felügyeletével megbízott tárca nélküli minisztert, hogy utasítsa a nemzetbiztonsági szolgálatokat: gyorsítsák fel az irat-átadást a Történeti Hivatalnak. A miniszter az irat-átadásról terjesszen részletes jelentést az Országgyûlés 2000. évi tavaszi ülésszaka elé."

Indokolás: Lásd a H/1666/2. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Kulturális biz. egyharmada sem támogatja

- az Elõterjesztõ képviselõje nem ért egyet

Összeállította: az Országgyûlés Jogi Fõosztálya

Budapest, 1999. december 20.

Sasvári Szilárd s.k.,
a Kulturális és sajtó bizottság

elnöke