ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

Zárószavazás elõtti
módosító javaslat

T/1658/728.

dr.Áder János úrnak,
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 107.§ (1) bekezdése alapján a Magyar Köztársaság 2000. évi költségvetésérõl szóló T/1658. számú törvényjavaslat zárószavazásra bocsátandó egységes javaslatához a következõ

zárószavazás elõtti módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A T/1658/726.sz. egységes javaslatnak "AZ ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕK TISZTELETDÍJÁRÓL, KÖLTSÉGTÉRÍTÉSÉRÕL ÉS KEDVEZMÉNYÉRÕL SZÓLÓ 1990. ÉVI LVI. TÖRVÉNY"-t módosító 79. §. (4) bekezdése elmarad:

[ (4) Az Ogy. képv. költség. tv. 7.§-a a következõ (3) bekezdéssel egészül ki:

"(3) A képviselõ parkolás céljára szolgáló közterületet parkolás céljából ingyenesen és korlátozásmentesen veheti igénybe az Országgyûlés elnöke által erre a célra kiadott képviselõi parkolási engedély alapján."]

Indoklás

A képviselõknek a közterületeken történõ ingyenes és korlátozásmenetes parkolását biztosító rendelkezés a helyi önkormányzatokat önálló szabályozási és tulajonnal való rendelkezési jogában korlátozza, ellentétes a Magyar Köztársaság Alkotmányával és a Helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvénnyel.

A választópolgárok közösségét megilleti a helyi önkormányzás joga, a helyi közügyek önálló, demokratikus intézése (Alk. 42.§). A helyi önkormányzat - a törvény keretei között - önállóan szabályozhatja a feladat- és hatáskörébe tartozó helyi közügyeket (Ötv. 1.§ (3) bek.). A helyi képviselõtestület gyakorolja az önkormányzati tulajdon tekintetében a tulajdonost megilletõ jogokat (Alk. 44/A.§ (1) bek. b) pont).

A helyi önkormányzat tulajdonával önállóan rendelkezik, megilletik mindazok a jogok és terhelik mindazok a kötelezettségek, amelyek a tulajdonost megilletik, illetõleg terhelik (Ötv.1.§ (6) bek. b) pont és 80.§ (1) bek.)

A felsoroltak alapján belátható, hogy a jelen törvényjavaslat szóbanforgó része ellentétes az Alkotmányban és az Ötv.-ben foglaltakkal, ezért azt elhagyni szükséges.

Budapest, 1999. december 20.

Balczó Zoltán
MIÉP

dr. Fenyvessy Zoltán
MIÉP