ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ/

T/1658/493.

Kapcsolódó módosító javaslat!

Dr Áder János úrnak,
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Magyar Köztársaság 2000. évi költségvetésérõl szóló, T/1658. számú törvényjavaslathoz - a Házszabály 94. §-ában, 102. §-a (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelõen a 351. számú 62. ajánlási pont számú módosító javaslathoz kapcsolódva-

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztek elõ.

- A törvényjavaslat - 78. §. ának a következõ módosítását javasolom:

"A Nemzeti Kulturális Alapprogramról szóló 1993. évi XXIII. törvény módosítása

78. §

A Nemzeti Kulturális Alapprogramról szóló - az 1996. évi XXIX. és az 1998. XC. törvénnyel módosított - 1993. évi XXIII. törvény 2. §-ának (3) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

["(3) Az alapprogram céljainak megvalósítása érdekében a miniszter:

  1. az (1) bekezdés szerinti elõirányzat - a 7. § f) pontjában foglalt költségekkel csökkentett - összegének legfeljebb 50 %-ában meghatározza az általa közvetlenül felhasználható keretet (a továbbiakban: miniszteri keret);
  2. az elvi, irányító és koordináló döntések meghozatalára bizottságot létesít, amelynek elnöke a miniszter, illetve az általa kinevezett személy. A miniszter a bizottság hét tagját saját hatáskörében, további hét tagját pedig az érintett szakmai, illetve társadalmi szervezetek jelölése alapján bízza meg;
  3. szakmai kollégiumokat hoz létre és kinevezi annak vezetõit. A szakmai kollégium - a miniszteri keret kivételével - a bizottság által meghatározott támogatási célok és prioritások alapján, a bizottság elnökének egyetértésével dönt a pályázatok kiírásáról és elbírálásáról. A bizottság elnökének egyetértése hiányában a pályázat kiírásáról és elbírálásáról a bizottság dönt. A miniszter a szakmai kollégiumok tagjainak felét saját hatáskörében kéri fel, másik felét pedig az érintett szakmai, illetve társadalmi szervezetek küldik;

meghatározott körben és feltételekkel szakmai kollégiumot ideiglenes jelleggel is létrehozhat."]

(3) a) Az Alapprogram elvi, irányító és koordináló döntéseinek meghozatalára a miniszter bizottságot létesít. A bizottság elnöke a miniszter, illetve az általa kinevezett személy. A bizottság öt tagját a miniszter saját hatáskörében, öt tagját az érintett szakmai és társadalmi szervezetek jelölése alapján bízza meg. A Bizottság az Alapprogram mûködésével kapcsolatos - a 2. § (3) bekezdése szerinti - költségekkel csökkentett elõirányzat terhére megállapítja a miniszter által felosztható keretösszeg (a továbbiakban: miniszteri keret) mértékét, felhasználásának céljait és területeit, ezek egymásközti arányát és összegszerûségét.

b) A miniszter szakmai kollégiumokat hoz létre, amelyek a pályázatok kiírásáról és elbírálásáról döntenek.

A szakmai kollégiumok vezetõit a miniszter nevezi ki.

A szakmai kollégiumok tagjainak ötven százalékát a miniszter saját hatáskörében kéri fel, ötven százalékát az érintett szakmai, társadalmi szervezetek küldik. "

Indokolás

A tervezett változás aggályos a kultura finanszírozásának szempontjából. Félõ, hogy a kulturális járulékok közvetve vagy közvetlen pótolják a költségvetés apadó forrásait. Ezzel a miniszteri keret mértékéig a kulturális járulék a költségvetés helyett az állami kötelezettségek kiváltójává válik.

A Tv. végrehajtási rendelete és az eddigi gyakorlat a bizottág illetékességébe utalta a miniszteri keret mértékérõl történõ döntést, együttesen az NKA forrásainak felosztásáról való döntéssel.

A miniszteri keret mértékének törvényi megállapítása kétségessé teszi a bizottság irányító és koordináló feladatának határait, továbbá értelmezhetetlenné válik a bizottságnak a nyilvános pályázatok útján, illetve az egyedi elbírálás alapján elnyert támogatások megosztás arányaira vonatkozó döntési joga.

A javasolt módosítási indítvány a nyáron elfogadott 13/1999.(VIII.27.) sz. NKÖM rendelet szövegének megfelelõen rendezi a bizottság és a szakmai kollégiumok létszámát, jogosultságát és a miniszteri keret százalékos arányát.

Budapest, 1999. november 10.

Lendvai Ildikó
MSZP

Szalay István
MSZP

Pál Béla
MSZP

Lévai Ferenc
MSZP