T/1658/390.

módosító javaslat

dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

HELYBEN

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján a Magyar Köztársaság 2000. évi költségvetésérõl szóló T/1658. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 3. számú mellékletének 24. pont d) alpontja az alábbiak szerint módosul:

d) 1100 fõnél kisebb lakosságszámú településen óvodába, általános iskolába járó gyermekek, tanulók ellátása

Elõirányzat: 3021,7 millió forint

Fajlagos összeg: 46 000 forint/fõ

A kiegészítõ hozzájárulást az a települési önkormányzat veheti igénybe az általa fenntartott óvodában nevelésben, ellátásban, 1. - 4. évfolyamos általános iskolában nappali rendszerû oktatásban résztvevõ gyermekek, tanulók után, amely 1999. augusztus 31-én önálló közigazgatási jogállással rendelkezett, és illetékességi területén a lakosságszám 1999. január 1-jén nem érte el az 1100 fõt. [A 4. évfolyamnál magasabb évfolyamot mûködtetõ iskolában az 1-4. évfolyamra járó tanulók után csak abban az esetben igényelhetõ a hozzájárulás 2000. január 1-tõl, ha a magasabb évfolyamokon legkésõbb 2000. szeptember 1-jétõl az oktatást a helyi önkormányzatok társulásairól és együttmûködésérõl szóló 1997. évi CXXXV. törvény szerint létrehozott társulás keretében mûködteti.]

A hozzájárulás kétszeresét igényelheti a helyi önkormányzat azon gyermekek, tanulók után, akik számára kisebbségi tanítási nyelvû-, kétnyelvû- és nyelvoktató nemzeti kisebbségi nevelés-oktatás folyik az általa fenntartott közoktatási intézményben.

Indokolás:

A tervezet tiltással, mérlegelés lehetõsége nélkül akarja megvonni a felsõ tagozat mûködtetésének támogatását a kisebb településektõl, miközben elõfordulhat, hogy a település köznyezetében nincsen olyan másik település, amely képes lenne befogadni a felsõ tagozatosokat, illetve még mindig a felsõ tagozat helyben terténõ mûködtetése jelenti a gazdaságosabb megoldást.

A felsõtagozat összevonásának ösztönzésével, amit a tervezetben máshol biztosított, egyetértek, azonban a kategórikus ellehetetlenítéssel nem.

Budapest, 1999. október 27.

Jauernik István
országgyûlési képviselõ
MSZP