Csizmár Gábor
ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/1658/378.

Módosító javaslat!

Dr. Áder János úrnak,
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Magyar Köztársaság 2000. évi költségvetésérõl szóló, T/1658. számú törvényjavaslat költségvetési elõirányzataihoz - a Házszabály 94. §-ában, 102. §-a (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelõen -

módosító javaslatot

terjesztek elõ.

A törvényjavaslat 32. §-a a következõ (3) bekezdéssel történõ kiegészítését javasolom, ezzel egyidejûleg a (3) bekezdés számozása (4)-re változik:

"(3) A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti felhasználásáról szóló 1996. évi CXXVI. törvény 6.§ (1) bekezdése szerinti átutalások után a személyi jövedelemadó 1 %-ának közcélú felhasználására biztosított (XXII. Fejezet 17. Cím, 1 alcím 12. Jogcím) keretbõl fennmaradó összeget a Társadalmi és karitatív szervezetek mûködési támogatása jogcímre (I. Fejezet 8. Cím, 1. Jogcímcsoport, 1. Jogcím) kell átcsoportosítani. "

Indokolás

A személyi jövedelemadó 1%-áról szóló rendelkezés alapján nem minden rendelkezett összeg jut el a kedvezményezettekhez, hiszen elõfordulnak adminisztrációs hibák, de az is lehet, hogy a kedvezményezett szervezet nem tart igényt, vagy a törvény alapján nem jogosult a támogatásra. Ezek a pénzek ma még "bennragadnak", nem jutnak el oda, ahova az állampolgárok szánták: a civil szervezetekhez. A javaslat arra irányul, hogy e megmaradt összegrõl az Országgyûlés Társadalmi Szervezetek Bizottsága rendelkezzen ugyanolyan eljárásban, mint a költségvetésben biztosított támogatási keret elosztásakor.

Budapest, 1999. év október hó 21.

Csizmár Gábor
(MSZP)