ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/1610/16.

módosító javaslat !

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés Elnökének

Budapest

Tisztelt Elnök Úr !

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és a 102. § (1) bekezdése alapján A gazdasági kamarákról szóló T/1610. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ :

A tervezet 43. §.-a az alábbiak szerint módosul:

43.§.

A területi gazdasági kamarák által 2000. december 31. napjáig terjedõ idõszakra megállapított és meg nem fizetett tagdíj köztartozás, amelyet a gazdasági kamara - az adózás rendjérõl szóló törvény rendelkezéseinek megfelelõ alkalmazásával - adók módjára hajt be a tagdíj megállapítása tárgyában hozott, a végrehajtás alapját képezõ fizetési kötelezettséget megállapító jogerõs határozat alapján. A kézmûves kamarákat megilletõ meg nem fizetett tagdíjtartozás behajtásáról 2000. [január 1.] július 1. napjától az integrált feladatokat ellátó kereskedelmi és iparkamarák gondoskodnak a kötelezõen megalakítandó kézmûves tagozat finanszírozásának biztosítása érdekében.

Indoklás :

A tervezet 43. §. -ának szövegezése szerint " A területi gazdasági kakarák által 2000. december 31.ig terjedõ idõszakra megállapított és meg nem fizetett tárgyévi tagdíj köztartozás...." Ezen megfogalmazás önmagán belüli logikai ellentmondást hordoz, mivel az elõzõ évek tagdíjhátraléka (1995 - 1999. évek) nyilvánvalóan a 2000. december 31.ig terjedõ idõszakra kerület megállapítása, míg a 2000. évben "tárgyévi" tagdíj kizárólag a 2000. évben esedékessé váló fizetési kötelezettséget nevesíti.

A logikai hiba kiküszöbölése indokolt a "tárgyévi" kitétel kihagyásával a köztartozás fogalmának meghatározása során.

Szeretném egyben kiemelni továbbá , hogy a köztartozás fogalmát az adózás rendjérõl szóló 1990. évi XCI törvény 97. §. q pontja határozza meg :" köztartozás ..... valamint a köztestület mûködésének fedezetére törvényben elõírt fizetési kötelezettség , feltéve , hogy azt önkéntesen az esedékességkor nem teljesítették."

A 2000 év december 31. napjáig, de a tárgyévet megelõzõen (l995-l999 években) megállapított kamarai tagdíj esedékessége a megállapítás éve (l995 - l999.) így a tervezet szövegezésének változtatás nélküli elfogadása esetében kollízió (jogszabályi összeütközés) keletkezik az új kamarai törvény, valamint az adózás rendjérõl szóló törvény rendelkezései között!

Budapest, 1999. november 8.

Font Sándor
MDF