KÖZLEKEDÉSI, HÍRKÖZLÉSI és VÍZÜGYI
MINISZTER

K/1580/1.
ÍRÁSOS VÁLASZ

Lezsák Sándor (MDF) képviselõ úr
"Várható-e, hogy a közeljövõben szilárd burkolatot kapjon a Kiskunfélegyházát Nagykõrössel összekötõ út középsõ szakasza?"
c. kérdésére

Tisztelt Képviselõ Úr!

Az Országgyûlés Házszabálya 118. §-a és a Magyar Köztársaság Alkotmányának 27. §-a alapján - a Kiskunfélegyházát Nagykõrössel összekötõ út középsõ szakaszának szilárd burkolattal történõ kiépítésével kapcsolatban - a következõ tájékoztatást adom.

A Kiskunfélegyházát Nagykõrössel összekötõ 4614. j. út É-D-i irányban tárja fel az értékes, termékeny mezõgazdasági területet. Az állami kezelésben álló út földútszakasza esõs idõszakban valóban csak nehezen, vagy egyáltalán nem járható.

A kiépítetlen szakasz hossza megközelíti a 20 km-t. A beruházás becsült költsége - az összekötõ utakra a szabvány által engedélyezett minimális paraméterekkel történõ kiépítés esetén is - mintegy 1,3 MrdFt.

Az útnak alapvetõen mezõgazdasági feltáró szerepe van, az országos közúthálózat szempontjából jelentõsége nem meghatározó.

Sajnos az útfenntartási és fejlesztési célelõirányzat forrásaiból megvalósuló közúti beruházások között a kifogásolt útszakasz kiépítése forráshiány miatt továbbra sem szerepel, így a kivitelezés az elkövetkezõ években nem várható.

A Képviselõ úr által kiépítésre javasolt útszakasz szerepének egy részét részben átveszi a korábbi években Útalap támogatással, pályázati formában elkészült önkormányzati kezelésû Kocsér-Szentkirály összekötõ út. Ez feltárja a 44. sz. fõúttól északra esõ terület egy részét.

A térség megközelítése szempontjából javulást jelenthet a már kiépült Kocsér-Szentkirály átkötés, továbbá a nyomvonal Nyolclõrinc irányba történõ folytatása. Ezt a változatot a korábbi önkormányzati pályázatokhoz hasonlóan az útfenntartási és fejlesztési célelõirányzat is támogatni tudja, amennyiben az érintett önkormányzatok megpályázzák azt.

Kérem Képviselõ urat, hogy válaszomat elfogadni szíveskedjék.

Budapest, 1999. szeptember " "

Üdvözlettel:
Katona Kálmán