A Magyar Köztársaság Kormánya

T/1506. szám

a Magyar Köztársaság 1998. évi költségvetésének végrehajtásáról

Elõadó: Járai Zsigmond
Pénzügyminiszter

Budapest, augusztus hó


1999. évi ..... törvény
a Magyar Köztársaság 1998. évi költségvetésének végrehajtásáról

Az Országgyûlés az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény (a továbbiakban: Áht.) 28. §-ában foglaltak alapján, a Magyar Köztársaság 1998. évi költségvetésérõl szóló - módosított - 1997. évi CXLVI. törvény (a továbbiakban: Költségvetési Törvény) végrehajtásáról az 1998. évi országgyûlési képviselõválasztás kampányának költségvetési támogatásáról szóló 9/1998. (II.18.) OGY határozatban, a nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek költségvetési támogatásáról szóló 26/1998. (III.11.) OGY határozatban, és a társadalmi szervezetek költségvetési támogatásának elosztásáról szóló 34/1998. (III.18.) OGY határozatban foglaltakra figyelemmel a következõ törvényt alkotja:

Elsõ rész

A Magyar Köztársaság
1998. évi költségvetésének végrehajtása

A fõösszegek

 §

Az Országgyûlés a Magyar Köztársaság 1998. évi költségvetésének végrehajtását - a 3. §-ban foglalt adósságtörlesztési kiadások, valamint a hitelfelvételek nélkül -

2 636 404,4 millió forint, azaz kettõmillió-hatszázharminchatezer-négyszáznégy egész négytized millió forint bevétellel,

3 176 594,5 millió forint, azaz hárommillió-egyszázhetvenhatezer-ötszázkilencvennégy egész öttized millió forint kiadással és

540 190,1 millió forint, azaz ötszáznegyvenezer-egyszázkilencven egész egytized millió forint hiánnyal hagyja jóvá.

2. §

(1) A költségvetés kiadási elõirányzatainak teljesítését az 1. számú melléklet fejezetenként, költségvetési címenként, alcímenként, elõirányzat-csoportonként és kiemelt elõirányzatonként tartalmazza.

(2) A költségvetés bevételi elõirányzatainak teljesítését a 2. számú melléklet fejezetenként, költségvetési címenként, alcímenként, elõirányzat-csoportonként és kiemelt elõirányzatonként tartalmazza.

3. §

(1) Az Országgyûlés jóváhagyja, hogy a Költségvetési Törvény 4. §-a (1) bekezdésének megfelelõen a központi költségvetés bel- és külföldi adósságállományából a szerzõdések szerinti esedékességnek megfelelõen 1998-ban a pénzügyminiszter az adósságtörlesztési számla terhére

a) 66 584,3 millió forint összegû forint hitel-törlesztést teljesített a Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) javára,

b) 279 882,8 millió forint összegben vásárolt vissza forint államkötvényeket a belföldi és külföldi hitelezõktõl,

c) 22 946,2 millió forint összegû devizahitel-törlesztést teljesített a külföldi hitelezõk javára.

(2) A Költségvetési Törvény 4. §-a (1) bekezdésének megfelelõen a központi költségvetés bel- és külföldi adósságállományából a szerzõdésekben szereplõ kötelezettségeken felül a pénzügyminiszter az adósságtörlesztési számla terhére rendkívüli visszafizetésként 1998-ban

a) 16 651,9 millió forint összegû hiteltörlesztést teljesített a belföldi hitelezõk javára,

b) 828,7 millió forint összegû devizahitel-törlesztést teljesített az MNB javára,

c) 42 916,4 millió forint összegû devizahitel-törlesztést teljesített a külföldi hitelezõk javára.

(3) A Költségvetési Törvény 4. §-a (1) bekezdésének megfelelõen a pénzügyminiszter a központi költségvetés külföldi adósságállományából 51 272,1 millió forint összegû devizahitel-törlesztést teljesített a külföldi hitelezõk javára.

(4) A Költségvetési Törvény 6. §-a (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a központi költségvetés bel- és külföldi adósságállományából a szerzõdésekben szereplõ kötelezettségeken felül az 1998-ban befolyt privatizációs bevételt a pénzügyminiszter

a) 1758,2 millió forint összegben az államadóssági kötvények visszavásárlására,

b) 2242,0 millió forint összegben a rubelkövetelések megvásárlását fedezõ kötvények visszavásárlására,

c) 7800 millió forint összegben az MNB-vel szemben fennálló devizahitel törlesztésére használta fel.

(5) A Magyar Nemzeti Bankról szóló 1991. évi LX. törvény 21. §-ában kapott felhatalmazás alapján a pénzügyminiszter az 1998-ban képzõdött pénzbevonási nyereséget:

a) 40,3 millió forint összegben államadóssági kötvények visszavásárlására,

b) 51,3 millió forint összegben rubelkövetelések megvásárlását fedezõ kötvények visszavásárlására,

c) 178,7 millió forint összegben MNB-vel szemben fennálló devizahitel törlesztésére használta fel.

4. §

(1) Az Országgyûlés jóváhagyja, hogy az e törvény 1. §-ában megállapított hiány finanszírozására a Költségvetési Törvény 4. §-a (1) bekezdésének felhatalmazása alapján a pénzügyminiszter 1998-ban

a) 392 285,1 millió forint összegû forint-államkötvényt értékesített;

b) 131 103,4 millió forint értékben növelte az egy évnél rövidebb lejáratú kincstárjegyek állományát;

c) 16 801,6 millió forint értékben külföldi devizahiteleket vett fel.

(2) Az Országgyûlés jóváhagyja, hogy az (1) bekezdés a) pontjában szereplõ államkötvény-értékesítés részeként a Postabank és Takarékpénztár Rt. tõkeemelésére és az ÁPV Rt. tartalékának - a gázközmûvekkel kapcsolatos önkormányzati követelések fedezetét szolgáló - megemelésére a Költségvetési Törvény 4. §-a (2) bekezdésének felhatalmazása alapján a pénzügyminiszter 1998-ban 179 022,3 millió forint összegben államkötvényeket bocsátott ki, illetve adott át.

5. §

Az Országgyûlés jóváhagyja, hogy 1998-ban az e törvény 3. §-ának (1) bekezdésében említett szerzõdések szerinti esedékességnek megfelelõen, valamint az e törvény 3. §-ának (2) és (3) bekezdésében megállapított visszafizetések, illetõleg az e törvény 6. §-ának (3) bekezdésében megállapított devizabetét-elhelyezés finanszírozására a pénzügyminiszter a Költségvetési Törvény 4. §-a (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján

a) 397 324,9 millió forint összegû forint államkötvényt értékesített,

b) 56 225,3 millió forint értékben külföldi devizahitelt vett fel,

c) 51 272,1 millió forint összegben a külföldi devizahitelek törlesztésére az MNB-nél elhelyezett devizabetétet használta fel.

6. §

(1) Az Országgyûlés jóváhagyja, hogy a pénzügyminiszter - a Költségvetési Törvény 4. §-ának (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - a Kincstári Egységes Számla folyamatos likviditása és a társadalombiztosítási alapokból teljesített kiadásokhoz vállalt állami garancia fedezetének megteremtése érdekében 1637,7 millió forint összegben növelte a kincstárjegyek állományát.

(2) Az Országgyûlés jóváhagyja, hogy a pénzügyminiszter az 1998. költségvetési évben befolyt, de törlesztésre fel nem használt 169,6 millió forint összegû privatizációs bevétellel növelte a Kincstári Egységes Számla egyenlegét.

(3) Az Országgyûlés jóváhagyja, hogy a pénzügyminiszter 23 739,8 millió forint összegû devizabetétet helyezett el a MNB-nél.

7. §

Az Országgyûlés tudomásul veszi, hogy a pénzügyminiszter a Magyar Köztársaság 1996. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló 1997. évi CXI. törvény 25. §-ában kapott felhatalmazása alapján a Magyar Államvasutak Részvénytársaságnak ott megjelölt hiteleit 16 447,4 millió forint összegben 1998. január 1-i hatállyal átvállalta.

A költségvetés végrehajtásával kapcsolatos
egyes rendelkezések

8. §

(1) A helyi önkormányzatok feladatainak ellátásához nyújtott normatív állami hozzájárulások és egyes közoktatási feladatok kiegészítõ állami támogatása önkormányzatonként és hozzájárulásonként részletezett elszámolását a pénzügyminiszter és a belügyminiszter együttes rendeletben (a továbbiakban: PM-BM. R.) hirdeti ki e törvény hatálybalépését követõ 15 napon belül. A normatív állami hozzájárulások országosan összesített jogcímenkénti összegét, továbbá az egyes közoktatási feladatok ellátásához nyújtott támogatás országos összegét a 3. számú melléklet tartalmazza.

(2) Az Országgyûlés jóváhagyja azon helyi önkormányzatok elõirányzatainak csökkentését, amelyek év közben együttesen 310,5 millió forint összegben mondtak le a normatív állami hozzájárulásokról és az egyes közoktatási feladatok ellátásához kapott kiegészítõ támogatás elõirányzatokról, valamint amelyeket intézmény átadás következtében 183,3 millió forint összegben az nem illeti meg, továbbá jóváhagyja az intézmény átvétel miatti 10,9 millió forint elõirányzat növekedést. A módosított elõirányzatokat a PM-BM. R. tartalmazza. 

(3) Az Országgyûlés megállapítja, hogy a normatív állami hozzájárulásoknak és a kiegészítõ támogatás egyes közoktatási feladatok ellátásához kapott elõirányzatoknak a helyi önkormányzatokat - a ténylegesen teljesített mutatószámok alapján - megilletõ és a részükre a költségvetési évben folyósított összegek különbözetei a következõk:

a) a helyi önkormányzatok 1998. december 31-én fennálló visszafizetési kötelezettsége 3725,4 millió forint,

b) a központi költségvetést terhelõ kiegészítés 1066,1 millió forint,

c) egyenlegként a helyi önkormányzatok 1998. év után elõírt tartozása 2659,3 millió forint.

(4) Az Országgyûlés megállapítja, hogy azon helyi önkormányzatokat, amelyek a normatív állami hozzájárulást és az egyes közoktatási feladatok ellátásához kapott kiegészítõ támogatási elõirányzatokat saját számításaik, illetõleg az Állami Számvevõszék ellenõrzése alapján az õket ténylegesen megilletõnél 5%-kal nagyobb, vagy azt meghaladó mértékben vették igénybe, összesen 116,2 millió forint kamatfizetési kötelezettség terheli. Ennek helyi önkormányzatonként részletezett összegét a PM-BM. R. tartalmazza.

(5) A (3) bekezdés a) pontjában meghatározott visszafizetési kötelezettségbõl ..... millió forintot, a b) pontban meghatározott központi költségvetést terhelõ kiegészítésbõl ....... millió forintot - figyelemmel az Állami Számvevõszéknek az Áht. 121. §-ának (3) bekezdése szerinti vizsgálatára - a PM-BM. R. önkormányzatok szerint részletezi.

(6) A helyi önkormányzatokat a Költségvetési Törvény 19. §-ának (5) bekezdése alapján - figyelemmel az Állami Számvevõszéknek az Áht. 121. §-ának (3) bekezdése szerinti vizsgálatára - .................. millió forint jogtalanul igénybe vett cél- és címzett támogatás, valamint a Céltámogatási Kiegészítõ Keretbõl ............. millió forint visszafizetési kötelezettség, továbbá 185,8 millió forint összegû központosított támogatás visszafizetése terheli, ebbõl az Állami Számvevõszék által megállapított jogtalanul igénybevett összeg ................ millió forint, amelyek önkormányzatok szerinti részletezését a PM-BM. R. tartalmazza. A helyi önkormányzatok címzett és céltámogatási rendszerérõl szóló 1992. évi LXXXIX. törvény 14. §-a alapján - a kötelezõ lemondások elmaradása miatt - .......... millió forint céltámogatási és ...... millió forint címzett támogatási elõirányzat visszavonásáról, illetve csökkentésérõl a belügyminiszter rendelkezik.

(7) Az (5)-(6) bekezdésekben meghatározott, az Állami Számvevõszék megállapításához kapcsolódó visszafizetési kötelezettségek teljesítésének határideje a PM-BM R. hatálybalépését követõ 15. nap, a kapcsolódó kamat mértékének megállapítására az Áht. 64. §-ának (4), (6), (8) bekezdéseit kell alkalmazni.

a) Az (5) bekezdésben meghatározott visszafizetési kötelezettséghez kapcsolódó késedelmikamat-fizetési kötelezettség az államháztartás mûködési rendjérõl szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rend. 126. § (1) bekezdés a) pontja (a továbbiakban: Korm. rend.) alapján 1999. március 26. napjától keletkezik.

b) A (6) bekezdésben meghatározott visszafizetési kötelezettséghez kapcsolódó késedelmikamat-fizetési kötelezettség a központosított elõirányzatoknál - a közmûfejlesztési hozzájárulás, a települési folyékony hulladék ártalmatlanításának támogatása, a kompok, révek fenntartásának, felújításának támogatása kivételével - a Korm. rend. alapján 1999. március 26. napjától keletkezik.

c) A közmûfejlesztési hozzájárulás, a települési folyékony hulladék ártalmatlanításának támogatása, a kompok, révek fenntartásának, felújításának támogatása, valamint a címzett és céltámogatások esetében a késedelmikamat-fizetési kötelezettség az Állami Számvevõszék által megjelölt jogtalan igénybevétel napjától keletkezik.

(8) Az Országgyûlés felhatalmazza a pénzügyminisztert, hogy amennyiben a (7) bekezdésben meghatározott határidõre a befizetések nem érkeznek meg a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) 10032000-01031496-00000000 "Önkormányzatok elõzõ évrõl származó befizetései", valamint a Kincstár 10032000-01034004-00000000 "Különleges bevételek" bevételi számlájára, az érintett önkormányzat tartozását a következõ hónaptól kezdõdõen az esedékes finanszírozás nettósított összegébõl - a tartozás erejéig - levonja.

(9) Azon önkormányzatok számára, amelyek pótlólagos normatív állami hozzájárulásra jogosultak, a Pénzügyminisztérium a Kincstáron keresztül a támogatást - 1066,1 millió forintot - 1999. május 12-én átutalta.

(10) Azon helyi önkormányzatok részére, amelyek az (5) bekezdés szerinti állami számvevõszéki ellenõrzés alapján pótlólagos állami hozzájárulásra jogosultak, a Pénzügyminisztérium a PM-BM R. hatálybalépését követõ 15 napon belül rendelkezik a megállapított összeg átutalásáról, mely az elõzõ évi költségvetés kiegészítése címén számolandó el.

 

9. §

(1) A helyi önkormányzatoknak nyújtott színházi támogatásokat önkormányzatonkénti bontásban a 4. számú melléklet tartalmazza.

(2) A helyi önkormányzatok 1998. évi címzett- és céltámogatási elõirányzatának, elõirányzata teljesítésének és maradványának alakulását az 5. számú melléklet tartalmazza.

(3) A helyi önkormányzatoknak nyújtott címzett támogatásokat - jogcímenként részletezve - az 5/a., 5/b. és 5/c. számú mellékletek tartalmazzák.

(4) A helyi önkormányzatoknak nyújtott céltámogatás összegét - jogcímenként részletezve - a 6/a. és 6/b. számú mellékletek tartalmazzák. 

(5) A helyi önkormányzatoknak nyújtott területi kiegyenlítést szolgáló fejlesztési célú támogatás elõirányzatának, elõirányzata teljesítésének és maradványának alakulását a 7. számú melléklet tartalmazza.

(6) A helyi önkormányzatok céljellegû decentralizált támogatásai elõirányzatainak felhasználását a 8. számú melléklet részletezi.

(7) A helyi önkormányzati tûzoltóságok támogatásai elõirányzatainak felhasználását a 9. számú melléklet részletezi.

(8) A helyi önkormányzatok központosított elõirányzatainak felhasználását a 10. számú melléklet részletezi.

(9) Az Országgyûlés megállapítja, hogy a helyi önkormányzatok címzett- és céltámogatásának maradványa 33 263,5 millió forint, a területi kiegyenlítést szolgáló fejlesztési támogatás maradványa 3017 millió forint, a céljellegû decentralizált támogatás maradványa 1623,3 millió forint.

10. §

Az Országgyûlés tudomásul veszi, hogy a központi költségvetés a helyi önkormányzatoknak a nettó finanszírozással összefüggésben kincstári elõleget nyújtott. Az érintett önkormányzatok 1998. december 31-én fennálló tartozása az 1998. évben kapott elõlegbõl 40,0 millió forint, az 1996-1997. években megelõlegezett összegbõl 0,5 millió forint. Ezen összegeket a Magyar Államkincstár az 1999. évi nettó finanszírozás keretén belül számolja el.

11.  §

Az Országgyûlés tudomásul veszi, hogy a korábban adósságrendezési eljárásban érintett Bátorliget és Nágocs önkormányzatok esetében az 1995. évi köztartozások rendezésére kapott állami támogatásból az 1998. december 31-én még fennálló visszafizetési kötelezettség 5,1 millió forint, melynek realizálása az adósságrendezési eljárás során kötött egyezségnek megfelelõen történik.

12. §

Az Országgyûlés tudomásul veszi, hogy a helyi önkormányzatok a Magyar Köztársaság 1997. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló 1998. évi XLVIII. törvény (a továbbiakban: 1997. évi Zárszámadási Törvény) 8. §-ának (3), (4) és (6) bekezdésében elõírt összesen 4178,0 millió forint és annak késedelmi kamatokkal növelt befizetési kötelezettségébõl ................. millió forintot befizettek. Az Országgyûlés felhívja a pénzügyminisztert, hogy a még fennálló tartozás beszedését az 1997. évi Zárszámadási Törvény 8. §-ának (9) bekezdése szerint folyamatosan biztosítsa.

13. §

Az Országgyûlés jóváhagyja az elkülönített állami pénzalapok mérlegét a 12. számú melléklet szerint.

14. §

Az Országgyûlés jóváhagyja a központi költségvetés mérlegét a 13. számú melléklet szerint.

MÁSODIK RÉSZ

AZ ÁLLAMADÓSSÁG, AZ ÁLLAMI KÖVETELÉSEK KÖRE, KEZELÉSE ÉS VÁLTOZÁSA

15. §

(1) A Magyar Államkincstár által kezelt, az államháztartási körön kívüli adósokkal szemben fennálló belföldi követelés-állomány 1998. december 31-én 42 527,8 millió forint, amelybõl 2016,6 millió forint kölcsön-típusú, 40 511,2 millió forint pedig járadék címén elõírt követelés.

(2)Az Országgyûlés jóváhagyja, hogy az 1997. évi Zárszámadási Törvény 18. §-ának (1) bekezdésében foglalt 51 137,5 millió forint összegû követelések 1998. év során a következõk miatt változtak:

a) követelés-tulajdon konverzió következtében 19,8 millió forinttal csökkent a követelés-állomány. A felszámolás alatt álló Veszprémi Szénbányák követelése fejében ugyanilyen névértékû Bakonyi Erõmû Rt. részvény került a Magyar Állam tulajdonába,

b) 1998. év folyamán befolyt, kölcsön-típusú törlesztések összege 366,1 millió forint volt, a járadék jellegû befizetések 8100 millió forintot tettek ki,

c) jogerõs bírói végzéssel lezárt felszámolásoknál a követelés vagyontárggyal történõ kielégítése, az eljárások lezárásakor elszámolt veszteségek, valamint a kielégítésként kapott kötvények aktuális szelvényei beváltásának együttes hatásaként 123,8 millió forinttal csökkent a követelés-állomány.

(3) Az Országgyûlés jóváhagyja, hogy a (2) bekezdés b) pontjában részletezett befizetéseken felül, e követelésekhez kapcsolódva 1998. évben a központi költségvetésnek bevételt jelentett:

a) 67,5 millió forint mozgó járadék,

b) 161,8 millió forint szerzõdéses és késedelmi kamat befizetése.

16. §

(1) Az ÁPV Rt. költségvetési befizetési kötelezettségei és a privatizációval, vagyonkezeléssel összefüggõ ráfordításai, tartalékolási elõirányzatai teljesítését a 11. számú melléklet tartalmazza.

(2)Az Országgyûlés elfogadja, hogy az ÁPV Rt. az állami vagyon utáni részesedés és az adóskonszolidációs követelések értékesítésének ellenértéke címén elõirányzott 6000 millió forint összegû befizetésének teljesítéséhez részben a hozzárendelt vagyonból származó bevételeket is felhasználta.

(3) Az Országgyûlés tudomásul veszi, hogy a Költségvetési Törvény 2. számú melléklete XLI. A belföldi államadósság költségvetési elszámolásai fejezet 12. Állami vagyonnal kapcsolatos bevételek cím 1. ÁPV Rt. által fizetett osztalék és adóskonszolidációs bevétel alcím rendkívüli elõirányzata - és ezzel összhangban a Költségvetési Törvény 6. §-a (3) bekezdésében azonos bevételi jogcímen szereplõ összeg - 6000 millió forintra változik.

(4) Az Országgyûlés tudomásul veszi, hogy a központi költségvetés által az ÁPV Rt. részére a Magyar Fejlesztési Bank Rt. tõketartalékának növelése céljából biztosított 40 000 millió forint forrás az ÁPV Rt. privatizációs tartalékát, ezen belül a Költségvetési Törvény 6. §-a (4) bekezdésének j) pontjában meghatározott célkitûzések elõirányzatát növeli.

17. §

Az Országgyûlés tudomásul veszi, hogy a Kincstári Egységes Számláról igénybe vett hitel miatt:

a) a Nyugdíjbiztosítási Alap 204 millió forint,

b) az Egészségbiztosítási Alap 430 millió forint

összegû kamatfizetést teljesített.

18. §

Az Országgyûlés elrendeli, hogy 1999. december 31-i hatállyal

a) a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak közremûködésével, a központi költségvetés terhére finanszírozott ellátások megtérítésének és kiadásának különbözetét:

aa) az Egészségbiztosítási Alapnak a központi költségvetés megtérítse,

ab) a Nyugdíjbiztosítási Alap a központi költségvetésnek visszautalja,

b) a Nyugdíjbiztosítási Alap által igénybevett hitel kamatának 63,9 millió forint elszámolási különbözetét a központi költségvetés a Nyugdíjbiztosítási Alapnak visszautalja.

19. §

Az Országgyûlés tudomásul veszi, hogy a Költségvetési Törvény:

a) 28. §-ának (1) bekezdése szerint a Nyugdíjbiztosítási Alap által igénybe vehetõ kamatmentes hitel összege a magánnyugdíj-pénztárakba ténylegesen befizetett tagdíj és a 20 000 millió forint közötti különbözetnek megfelelõen, 8640 millió forint összeggel növekedett,

b) 28. §-ának (8) bekezdése alapján meghatározott összeg átutalása a Nyugdíjbiztosítási Alapnak az év utolsó banki napján megtörtént.

20. §

Az Országgyûlés a Nyugdíjbiztosítási Alapnak és az Egészségbiztosítási Alapnak a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 1998. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényben megállapításra kerülõ hiányát a Kincstári Egységes Számla hitelállományából 1999. december 31-i hatállyal elengedi.

21. §

Az Országgyûlés tudomásul veszi, hogy a Várpalota és környéke környezetvédelmi rehabilitációs programjára felhasznált japán hitel 2617,3 millió forint összegû ellenértéke kiadásként - évközi konstrukció változás miatt - a XI. Belügyminisztérium fejezet 19. Fejezeti kezelésû elõirányzatok cím 4. Beruházási célprogramok alcím alatt - az eredeti elõirányzattal szemben - került elszámolásra. A XI. Belügyminisztérium fejezet tényleges kiadása ezért 2617,3 millió forinttal megnõtt és egyidejûleg a XL. Nemzetközi elszámolások fejezeté pedig ezzel azonos összeggel csökkent.

22. §

Az egyházi intézményfenntartókat összesen ..... forint kiegészítõ támogatás illeti meg, illetve beszámítás terheli a Magyar Köztársaság 1999. évi költségvetésérõl szóló 1998. évi XC. törvény 1. számú melléklet XI. Belügyminisztérium fejezet 19. cím 13. alcím 3. Egyházi közoktatási intézmények kiegészítõ támogatása elõirányzat-csoport, illetve ugyanezen alcím 2. elõirányzat-csoport 6. Egyházi szociális intézményi normatíva kiegészítése kiemelt elõirányzat terhére, illetve javára 1999. december hónapban.

Harmadik Rész

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG 1999. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSÉRÕL SZÓLÓ 1998. ÉVI xc. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSA

23. §

(1) A Magyar Köztársaság 1999. évi költségvetésérõl szóló 1998. évi XC. törvény (a továbbiakban: 1999. évi költségvetési törvény) 6. §-ának (2)-(3) bekezdései helyébe a következõ rendelkezések lépnek:

"(2) Az ÁPV Rt. az állami vagyon utáni részesedés címén és az adóskonszolidációs követelések ellenértékeként együttesen 30 000 millió forint befizetést teljesít a központi költségvetésbe. Amennyiben az ÁPV Rt.-hez a hozzárendelt állami vagyonnal kapcsolatosan befolyó osztalékbevételek és az adóskonszolidációs követelések értékesítésébõl származó bevételek együttesen nem érik el a 30 000 millió forintot, azt az ÁPV Rt. a hozzárendelt állami vagyonból befolyó más bevételei terhére kiegészíti.

(3) Az ÁPV Rt. a privatizációs bevételek terhére 7000 millió forint értékben járul hozzá a területfejlesztés központi, regionális és megyei szerkezetátalakítási programjainak támogatásához, amelybõl 3644,6  millió forintot az 1998. évi ugyanezen jogcímen nyújtott támogatás maradványa fedez. A hozzájárulás módjáról és felté-teleirõl az 50. § (11) bekezdésében foglaltakra is kiterjedõen a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, a pénzügyminiszter és a privatizációért felelõs miniszter 1999. február 28-ig köt megállapodást. A piacra jutás támogatására az ÁPV. Rt. 3644,6 millió forint támogatást nyújt a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak."

(2) Az 1999. évi költségvetési törvény 45. §-ának (1) bekezdése a következõ z) ponttal egészül ki:

/(1) A 2. §-ban meghatározott kiadási és bevételi elõirányzatok közül/

"z) A Magyar Rádió Rt. mûsorterjesztési költségeire (I. Országgyûlés fejezet, 10. cím 1. elõirányzat-csoport), a Magyar Televízió mûsorterjesztési költségeire (I. Országgyûlés fejezet, 11. cím, 1. elõirányzat-csoport), a Duna Televízió Rt. mûsorterjesztési költségeire (I. Országgyûlés fejezet, 12. cím, 1. elõirányzat-csoport) szolgáló elõirányzatoknál"

/a teljesülés külön szabályozott módosítás nélkül is eltérhet az elõirányzattól./

(3) Az 1999. évi költségvetési törvény 47. §-ának (2) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

"(2) A Kormány felhatalmazást kap, hogy

a) a XII. Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium fejezet, 10. cím, 4. alcím, 10. elõirányzat-csoport, 1. Vidékfejlesztési célfeladatok támogatással fedezett kiadásai kiemelt elõirányzat 1998. évben fel nem használt 5647,6 millió forint elõirányzat-maradványt a 11. cím, 1. Piacra-jutási támogatás alcím javára,

b) a XVII. Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium fejezet, 13. cím, 5. alcím, 1. Távközlés-fejlesztési és frekvenciagazdálkodási feladatok elõirányzat-csoport évközi többletbevételébõl legfeljebb 4000 millió forintot ugyanezen cím, 6. alcím, 1. Útfenntartás és fejlesztés elõirányzat-csoportra

átcsoportosítson, illetve

c) az egyházi kulturális örökség értékeinek rekonstrukciós és egyéb beruházásai, az egyházak nemzetközi tevékenységének támogatása, az egyházi közgyûjtemények és közcélú egyházi feladathoz ingatlan juttatás támogatása elõirányzatok felhasználásáról - az egyházakkal történõ egyeztetés alapján - döntsön."

(4) Az 1999. évi költségvetési törvény 1. számú melléklete XXII. Pénzügyminisztérium fejezet 20. Fogyasztáshoz kapcsolt adók cím, 1. Általános forgalmi adó alcím elõirányzata 969 400 millió forintra, a 30. Állami vagyonnal kapcsolatos bevételek cím 1. Osztalékbevételek alcím 1. ÁPV Rt. által fizetett osztalék és adóskonszolidációs bevétel elõirányzat-csoport bevétele 30 000 millió forintra változik.

(5) Az 1999. évi költségvetési törvény 1. számú melléklete XLI. Az államadósság költségvetési elszámolásai fejezet, 2. A forintban fennálló adósság kamatkiadásai cím, 2. Államkötvények kamata alcím, 2. Nem piaci értékesítésû államkötvények kamata elõirányzat-csoport, 7. kiemelt elõirányzat elnevezése "Postabank és Takarékpénztár Rt. tõkeemelését és az ÁPV Rt. gázközmûvek miatti tartalékfeltöltését fedezõ"-re, kiadása 23 750 millió forintra, ezzel összefüggésben a XLI. fejezet összesen kiadása 784 142,9 millió forintra változik.

(6) Az 1999. évi költségvetési törvény 1. számú melléklete XLI. Az államadósság költségvetési elszámolásai fejezet, 7. Kamatbevételek cím, 2. Forintkövetelések kamatbevétele alcím, 7. elõirányzat-csoport elnevezése "Az ÁPV Rt. gázközmûvek miatti tartalékfeltöltését fedezõ kötvény kamatá"-ra, bevétele 5250 millió forintra, ezzel összefüggésben a XLI. fejezet összesen bevétele 95 623,9 millió forintra változik.

(7) Az 1999. évi költségvetési törvény 11. számú melléklete

a) I. Költségvetési befizetési kötelezettségek b) az állami vagyon utáni részesedés, az adóskonszolidációs követelések értékesítése alapján együttesen elõirányzat 30 000 millió forintra, c) pontjának elnevezése "az ÁPV. Rt. gázközmûvek miatti tartalékfeltöltését fedezõ államkötvények kamatának visszafizetésé"-re, az elõirányzat összege 5250 millió forintra, az I. Költségvetési befizetési kötelezettségek Összesen összege 43 250 millió forintra,

b) a II. Ráfordítások, 1. Ráfordítások az 1995. évi XXXIX. törvény 23. §-a alapján elõirányzata 45 600 millió forintra, d) az ÁPV Rt. mûködési költségei [23. § (1) d) pont] hivatkozása "[23. § (1) h) pont]"-ra változik, a 2. Az e törvény alapján keletkezõ ráfordítások a) a területfejlesztés központi, regionális és megyei szerkezetátalakítási programjainak támogatása elõirányzata 3355,4 millió forintra változik és a következõ "e) Piacra jutás támogatása" ponttal egészül ki, amelynek kiadási elõirányzata 3644,6 millió forint, a 3. Ráfordítások egyéb kötelezettségek alapján "c) egyéb üzleti célú ingatlan-vásárlások (HM ingatlanok)" ponttal egészül ki, melynek kiadási elõirányzata 9000 millió forint, a II. Ráfordítások Összesen összege 89 100 millió forintra, a Kiadások összesen összege 132 350 millió forintra

változik.

Vegyes és záró rendelkezések

24. §

(1) Ez a törvény a kihirdetését követõ 15. napon lép hatályba.

(2) E törvény hatályba lépésével egyidejûleg hatályát veszti a Magyar Köztársaság 1997. évi költségvetésérõl szóló 1996. évi CXXIV. törvény 53. §-a, valamint - a Magyar Köztársaság 1999. évi költségvetésérõl szóló 1998. évi XC. törvény 114. §-a (6) bekezdésével megállapított - a Magyar Köztársaság 1998. évi költségvetésérõl szóló 1997. évi CXLVI. törvény 6. §-ának (13) bekezdése.

25. §

Az Országgyûlés

a) az Állami Fejlesztési Intézet (a továbbiakban: ÁFI) és a Tatabányai Szénbányák, valamint az ÁFI és a Haldex Vállalat között az 1983. február 17-én, illetõleg 1988. július 28-án megkötött szerzõdések alapján a jogutód Haldex Részvénytársaságot a központi költségvetés felé fennálló 185,7 millió forint járadék-, valamint ennek késedelmi-kamat tartozása,

b) a HUBOR Kereskedelmi és Tanácsadó Korlátolt Felelõsségû Társaságot a Beregszászi Kórház építésének befejezéséhez nyújtott kereskedelmi banki hitelbõl származó, állami kezességbeváltáson alapuló 261 603 646,0 forint állammal szembeni tartozás megfizetése alól mentesíti.