ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/1501/336.

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés Elnökének

Kapcsolódó módosító javaslat

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az adókra, járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló T/1501. számú törvényjavaslathoz az alábbi

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A T/1501/294. számú ajánlás 78. pontjában szereplõ T/1501/286. számú módosító javaslathoz kapcsolódva a törvényjavaslat 44. §-ában a Jöt-öt kiegészítõ 54/C. § (7) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

"(7) A szõlõtermelõnek a szõlõtermése helyi hegyközség által igazolt mennyiségérõl, annak értékesítésérõl vagy nem szõlõbor elõállításához való felhasználásáról gazdasági évenként - vevõnkénti részletezésben - elszámolást kell készítenie és azt a vámhatósághoz legkésõbb a gazdasági év [november 30-áig] december 15-éig benyújtania. A szõlõtermelõnek a hegyközség által hitelesített pincekönyvet kell vezetnie."

I n d o k o l á s:

A vámhatóság felé célszerû olyan adatszolgáltatást elõírni, amelynek tartalmát a helyi hegyközség igazolja. Tekintettel azonban arra, hogy a hegyközségi törvény szerint a hegyközség felé a szõlõtermelõnek legkésõbb november 30-áig kell leadnia a szüreti jelentését, a november 30-ai határidõt december 15-ére kell módosítani ahhoz, hogy a szüreti jelentés leadásával egyidejûleg a szõlõtermelõ egyidejûleg megszerezhesse a vámhatóság felé teljesítendõ adatszolgáltatására a javaslat szerinti igazolást is.

A szõlõtermelõre elõírt szabályozás egyszerûsítését jelenti a módosítás másik része azáltal, hogy a regisztrációhoz nem szükséges a pincekönyvet a vámhivatal által hitelesíttetni. Így a szõlõtermelõk törvényben elõírt bejelentkezése egyszerûbben, postai úton is elintézhetõvé válik.

Budapest, 1999. szeptember " "

Glattfelder Béla
(FIDESZ-MPP)

Font Sándor
(MDF)