ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/1501/252.

Módosító javaslat

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés Elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az adókra, járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló T/1501. számú törvényjavaslathoz az alábbi

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 219.§-a helyébe a következõ rendelkezés lép, egyidejûleg a jelenlegi 219.§ számozása 220.§-ra változik, illetve a további §-ok számozása értelemszerûen változik:

"219. § A külföldiek magyarországi befektetéseirõl szóló 1988. évi XXIV. törvény 3. § (1) bekezdés f) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép, egyidejûleg a § jellegi f) pontja g) pontra változik:

[(1) Külföldi a 2. § c) pontja szerinti gazdasági célú letelepedés nélkül végezhet Magyarországon]

f) olyan tevékenységet, amely az általa megszerzett belföldön lévõ termék értékesítésére, illetve szolgáltatás nyújtására korlátozódik, ha ez személyes jelenlét nélkül és az általa kibocsátott kereskedelmi kártya felhasználásával történik. "

I n d o k o l á s:

Azokban az esetekben, amikor a külföldi vállalkozó az általa kibocsátott kereskedelmi kártya felhasználásával rendszeresen, de személyes jelenlét nélkül belföldön terméket vásárol és szolgáltatást vesz igénybe, és ugyanezt a beszerzett terméket és igénybe vett szolgáltatást belföldön értékesíti, illetve szolgáltatást nyújt, indokolt lehetõvé tenni, az általános forgalmi adó tekintetében adóalannyá válik. tekintettel arra, hogy e tevékenység személyes jelenlétet nem kíván, indokolatlan elvárás a külföldivel szemben, hogy ilyenkor is fióktelepet hozzon létre.

Mindez a külföldi vállalkozó adminisztrációs kötelezettségeit csökkenti, elõsegítve a vállalkozói tevékenység végzését.

Budapest, 1999. szeptember

Tállai András
országgyûlési képviselõ