ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/1501/243.

Módosító javaslat

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés Elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az adókra, járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló T/1501. számú törvényjavaslathoz az alábbi

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 16. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

16. § (2) Az áfa tv. 66. §-ának (1) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

" (1) Az idegenforgalmi tevékenységet folytató adóalany adóalapja az általa elért , önálló pozíciószámonként számított árrés. Az árrés az utas által fizetendõ adóval növelt ellenérték , csökkentve az idegenforgalmi tevékenységet folytató adóalany által a saját nevében, az utas javára megrendelt, más adóalany által értékesített termék, nyújtott szolgáltatás adóval növelt ellenértékével. Az árrés számításához szükséges adatok véglegezéséig az adó alapját az elõkalkulált árrés képezi, melyet a végleges adatok alapján helyesbíteni szükséges. "

I n d o k o l á s:

A módosítás pontosító jellegû. Az idegenforgalmi tevékenységet folytató adóalanynak adófizetési kötelezettsége bevallásán keresztül folyamatosan keletkezik, míg véglegesen fizetendõ adóját csak a szezon lezárását követõen, az adott poziciószámon szervezett utak árrésének összegzése után tudja megállapítani. A módosító javaslat azt egyértelmûsíti, hogy az adófizetési kötelezettséget a kalkuláció lezárásáig elõkalkulált adatok alapján kell teljesíteni.

Az utókalkuláció eredményeként pótlólag bevallandó adó tekintetében az adózás rendjérõl szóló törvény az adóévet követõ junius 30-ig jelenleg is pótlékmentes önrevíziót biztosít, mely a jövõben sem változik.

Budapest, 1999. szeptember

Tállai András
országgyûlési képviselõ