T/1501/97.

Módosító javaslat

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94.§ (1) bekezdése és a 102.§ (1) bekezdése alapján "Az adókra, járulékokra és egyéb költségvetési befizetésekre vonatkozó egyes törvények módosításáról " szóló T/1501. számú törvényjavaslathoz az alábbi

módosító javaslatot

terjesztjük elõ:

A törvényjavaslat 124-126.§ -ainak elhagyását javasoljuk:

[124. § Az Eb.tv. 46. §-ának (2) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

"(2) A 44. § a) és f) pontjában említett keresõképtelenség esetén naptári évenként 40 naptári napnak (30 munkanapnak) megfelelõ idõtartamig a biztosítottnak járó táppénz a foglalkoztatót, a társas vállalkozást, illetõleg az egyéni vállalkozót terheli."

125. § Az Eb.tv. a 46. § után a következõ 46/A. §-sal egészül ki:

"46/A. § (1) A 46. § (2) bekezdésében meghatározott táppénzfizetési kötelezettség a foglalkoztatót, a társas vállalkozást, illetõleg az egyéni vállalkozót a biztosított évközben keletkezett biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonya esetén idõarányosan terheli. Ez azonban - ha a biztosított az év folyamán már biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban állt - nem lehet több, mint a naptári évre járó 40 naptári nap még igénybe nem vett része."

(2) A 46. § (2) bekezdésében meghatározott táppénzfizetési kötelezettség alkalmazásában a keresõképtelenség idõtartamát évi 40 naptári napig össze kell számítani akkor is, ha a keresõképtelenség ezen idõtartama több, egymást követõ biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban következik be.

(3) Ha a biztosított biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonya a 46. § (2) bekezdésében meghatározott keresõképtelenség idõtartama alatt megszûnik - kivéve, ha újabb biztosítással járó jogviszonyt létesít - a biztosítottat megilletõ táppénz összege azt a foglalkoztatót, társas vállalkozást terheli, amelynél a keresõképtelenség bekövetkezett.

(4) Ha a 62. § (2) bekezdésében meghatározott táppénzmegtérítési kötelezettségének a foglalkoztató, a társas vállalkozás nem tesz eleget, a fizetendõ összeget a pénztár megkeresésére az állami adóhatóság az Art. szerint szedi be."

126. § Az Eb. tv. 47. §-a (2) bekezdésének a) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép, továbbá a bekezdés a következõ e) ponttal egészül ki:

[Nem jár táppénz]

"a) a keresõképtelenségnek arra az idõtartamára, amely alatt a biztosítás szünetel, munkavégzési kötelezettség hiányában keresetveszteség nincs,

e) a saját jogú nyugdíj folyósításának idõtartamára."]

I n d o k o l á s:

A vállalkozókat a jelenleginél jobban megterheli az új rendszer, ezért bevezetése indokolatlan.

Budapest, 1999. október 11.

Farkas Imre
országgyûlési képviselõ

Göndör István
országgyûlési képviselõ