T/1472/94.

MÓDOSÍTÓ JAVASLAT

dr. Áder János úrnak,
az Országgyûlés elnöke

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. §-ának (1) és (3) bekezdése, valamint 102. §-ának (1) bekezdése alapján az Országos Ítélõtábla székhelyének és illetékességi területének megállapításáról, valamint az igazságszolgáltatás mûködését érintõ egyes törvények módosításáról szóló T/1472. számú törvényjavaslathoz az alábbi

módosító javaslatot

nyújtom be:

A törvényjavaslat a következõ 134. §-sal egészül ki, a bíróságok szervezetérõl és igazgatásáról szóló 1997. évi LXVI. törvény 35. §-ának (1) bekezdését módosító eredeti 134. § és az azt követõ §-ok számozása értelemszerûen módosul:

"134. § A bíróságok szervezetérõl és igazgatásáról szóló 1997. évi LXVI. törvény (a továbbiakban: Bsz.) 19. §-ának (2) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

(2) A munkaügyi bíróság elsõ fokon jár el a munkaviszonyból és a munkaviszony jellegû jogviszonyból származó perekben, valamint a törvény által hatáskörébe utalt egyéb ügyekben."

I n d o k o l á s

A törvényjavaslat 53. §-a kiegészíti a Polgári Perrendtartás 349. §-át, amelynek alapján a munkaügyi bíróság hatáskörébe tartozik a jövõben néhány közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálata is, amelyekben a közigazgatási perekre elõírt szabályok szerint kell eljárnia a munkaügyi bíróságnak.

Ezek az ügyek nem tartoznak a Polgári Perrendtartás által jelenleg a munkaügyi bíróság hatáskörébe utalt munkaügyi perek - azaz a munkaviszonyból vagy munkaviszony jellegû jogviszonyból származó perek - körébe. A törvényjavaslat rendelkezései közötti összhang megteremtése érdekében ezért a bíróságok szervezetérõl és igazgatásáról szóló törvénynek a munkaügyi bíróságra vonatkozó 19. § (2) bekezdését - a törvényjavaslatnak a Polgári Perrendtartás 349. § (5) bekezdését megállapító 53. §-ához igazodóan - ki kell egészíteni.

Budapest, 1999. október

dr. Balsai István
MDF