ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

T/1472/55.

Módosító javaslat

dr. Áder Jánosnak,
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és 102. § (1) bekezdése alapján az Országos Ítélõtábla székhelyének és illetékességi területének megállapításáról, valamint az igazságszolgáltatás mûködését érintõ egyes törvények módosításáról szóló T/1472. számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A javaslat 16. §-a az alábbiak szerint módosul:

"A Pp. 102. §-a a következõ (6)-(7) bekezdéssel egészül ki:

(6) A hirdetményi kézbesítésrõl az eljáró bíróság számítógépes nyilvántartást vezet, amelyben rögzíti a bíróság nevét, az ügy számát, az utolsó ismert lakóhely (székhely) megjelölésével a fél nevét, akinek részére a kézbesítés hirdetmény útján történt, továbbá azt az okot, amelynek következtében a kézbesítés szükségessé vált, illetve a kézbesítés megtörténtére vonatkozó vélelem beálltának idõpontját. Az országosan összekapcsolt számítógépes közhiteles nyilvántartást az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala kezeli, az abban foglalt adatokról az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala jogszabályban meghatározott költségtérítés ellenében a felvilágosítást kérõ személyre vonatkozóan, kérelmére felvilágosítást ad.

(7) Más személy kérelmére..."

Indokolás

A Pp. 102. §-ának (1) bekezdése szerint a hirdetmény útján kézbesítendõ iratot tizenöt napra ki kell függeszteni a bíróság hirdetõtáblára és a fél - illetõleg ismeretlen örökösök részére való kézbesítés esetében az örökhagyó - utolsó ismert lakóhelyén a polgármesteri hivatal hirdetõtáblájára. Az országos nyilvántartás akkor lesz teljes, ha az a fél utolsó ismert lakóhelyét (székhelyét) is tartalmazza.

Budapest, 1999. október 19.

Dr. Csákabonyi Balázs

Dr. Vastagh Pál

Dr. Wiener György

Dr. Avarkeszi Dezsõ