Kérdés

ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ
K/1332.

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 118.§.-a és a Magyar Köztársaság Alkotmányának 27.§-a alapján bejelentem, hogy kérdést kívánok feltenni

Pokorni Zoltán
Miniszter úrnak

"Lát-e arra lehetõséget, hogy bizonyos kézmûves szakmák oktatásában az 1998 szeptemberétõl egy évre lerövidült képzési idõ ismét két éves legyen?"

címmel.

Tisztelt Miniszter Úr!

Néhány kézmûves szakmában 1998 szeptembere óta megváltozott a képzés rendje, és az addigi két éves képzési idõ egy esztendõre rövidült le. Néhány hónap elteltével kitünt, hogy az ilyen rövidített képzésben oktatott szakmák - például a szõnyegszövés, kosárfonás, bõrtárgyak készítése - alapjainak elsajátítására egyszerûen nincs lehetõség ennyire rövid idõ alatt. Korábban, a több szakmai fogást hosszabb gyakorlati idõ alatt megismertetõ tanulmányi idõszak után alapos szakmai tudásról tanúskodó vizsga-remekeket készítettek el az ilyen kézmûves szakmákat tanító szakiskolákban a tanulók. Ma, ennyire rövid idõ alatt sem a megfelelõ alapanyagokat nem ismerik fel a tanulók, nem tudják elsajátítani a szakmai szaknyelvet és a szaknyelvben jelölt munkavégzési technikákat. Még alig ismerik meg a diákok a szakma vázlatos leírását, már készülniük kell az év végi vizsgaremek elkészítésére - és ezek a mai vizsgamunkák már felületes ránézésre is jóval csekélyebb tudásról vallanak, mint például a tavaly-elõttiek. Pedig ma még a diákok kérhetnek szakmai segítséget, vagy tanácsot felsõbb évfolyamos szakmabeli tanulótársaiktól, amire jövõ évben az akkor tanulóknak már nem lesz lehetõségük, mivel az egy-évfolyamos képzés keretében értelemszerûen nincs második évfolyam.

Sok diák annyira bizonytalan abban, hogy egyáltalán megtanulta-e szakmájának alapjait, hogy elvesztegetett évnek tekintve ezt a képzést egy új, megbízhatóbb tudást adó szakma tanulásával folytatja életútját. Sok ilyen példa hallatán terjed az a köztudatban, hogy az ilyen iskolákban csak értelmetlen, "alibi-oktatás" folyik, holott bármely más szakma tanulása is értelmetlen "alibi-oktatássá" válna, ha annak a tanulmányi idõszakát egy évre rövidítenék le.

Tisztelt Miniszter Úr!

Közeledik a beiratkozások idõpontja. El kell dönteniük mind a szülõknek, mind a gyermekeknek, hogy milyen szakma megszerzését kívánják elsajátítani az elkövetkezendõ években. A kérdésemben szereplõ kézmûves szakmák oktatása iránti bizalom helyreállását szolgálná, ha 1999 szeptemberétõl ismét visszaállna az 1998 szeptembere elõtti, két éves képzési rend. A beíratkozásig hátra lévõ és egyre rövidülõ idõ miatt azonnali kérdésemre várom Miniszter úr szíves válaszát.

Budapest, 1999.május 28.

Lezsák Sándor
országgyûlési képviselõ
MDF