ORSZÁGGYÛLÉSI KÉPVISELÕ

H/1304/17.

Zárószavazás elõtti módosító javaslat

dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 107. § (1) bekezdése alapján az egyes állami vezetõk tisztázatlan érdekeltségi kapcsolatai következtében kirobbant FIDESZ-Lockheed botrány tényeit és következményeit vizsgáló bizottság felállításáról szóló H/1304. számú országgyûlési határozati javaslat zárószavazásra bocsátandó 14. sorszámú egységes javaslatához a következõ

zárószavazás elõtti módosító javaslatot

terjesztjük elõ:

Az egységes javaslat II. rész harmadik bekezdéséhez:

A harmadik bekezdés maradjon el!

Indokolás

A Házszabály 43.§ (2) bekezdés a) pontja szerint "Az ideiglenes bizottság létrehozatalára irányuló határozati javaslathoz nem lehet olyan módosító javaslatot benyújtani, amely a vizsgálóbizottság elnevezésére, a vizsgálat tárgyára vonatkozik".

Az egységes javaslat a zárószavazás elõtti módosító javaslat által érintett részében olyan módosító javaslatot tartalmaz, amelyet a Parlament e házszabályi tilalom ellenére szavazott meg, mert a vizsgálat tárgyát másban határozza meg, mint amit a határozati javaslat tartalmazott.

Az Alkotmány 2.§ (1) bekezdése szerint "A Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállam." A jogállamiság azt is magában foglalja, hogy az Országgyûlés az Alkotmány 24.§ (4) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján kétharmados szavazattal meghozott saját mûködési szabályait, vagyis a Házszabályt maradéktalanul betartja. Amennyiben ez nem így történik, akkor az alkotmányellenesség megállapítható.

A parlamenti többség a vizsgálóbizottság felállítására vonatkozó határozati javaslat által feltett kilenc kérdés - a vizsgálat voltaképpeni tárgya - vonatkozásában hét esetben szavazott meg az eredeti szövegtõl eltérõ módosító javaslatot, ezáltal a vizsgálat tárgyát lényegesen megváltoztatta.

Az alkotmányellenes helyzet feloldására - a Hsz. 107.§ (1) bekezdése alapján - a fenti zárószavazás elõtti módosító javaslatot terjesztjük be.

Budapest, 1999. október 7.

Kuncze Gábor
SZDSZ

Szent-Iványi István
SZDSZ