T/1280/14.

Módosító javaslat!

Dr.Áder János Úrnak,
az Országgyûlés elnöke

H e l y b e n

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 94. § (1) bekezdése és a 102. § (1) bekezdése alapján a gyermekgondozási díj bevezetésével összefüggõ törvénymódosításokról szóló T/1280 számú törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

terjesztem elõ:

A törvényjavaslat 3. §-ával megállapított Ebt. 42/B. § szövege a következõk szerint módosul:

"42/B. § A gyermekgondozási díj a terhességi-gyermekágyi segélyre jogosító idõtartam leteltét követõ naptól (a továbbiakban: a jogosultság kezdõ napja) a gyermek [második] harmadik életévének betöltéséig jár. Ha gyermeket szülõ nõ - ide értve a gyermeket örökbe fogadni szándékozó nõt is - meghal, vagy a gyermek nem az õ háztartásában nevelkedik, úgy a gyermekgondozási díj az arra jogosult személynek a terhességi-gyermekágyi segélyre jogosító idõtartamra, illetõleg annak fennmaradó részére is jár.

Indokolás:

A módosító javaslat lényege, hogy a szülõ a GYED-et a gyermek három éves koráig vehesse igénybe. Ez a gyermek és a szülõ számára egyaránt kedvezõbb megoldás, amely egyébként a családtámogatások egységesítése irányába mutat. Alaposan feltehetõ, hogy a gyermek két éves kora után jelentõsen megnõ az e korosztályt befogadó intézmények iránti igény és amelyek kielégítése további jelentõs fejlesztéseket igényelne. A javaslat mellett szól továbbá az is, hogy a gyermek két éves kora után a szülõnek döntenie kell arról, hogy vagy bölcsõdébe adja gyermekét vagy a GYED-nél alacsonyabb szintû GYES-t igényel.

Budapest, 1999. szeptember 8.

Szabó Sándorné
MSZP

Dr.Kökény Mihály
MSZP

Dr.Schvarcz Tibor
MSZP

Dr.Vojnik Mária
MSZP