AZ ORSZÁGGYÛLÉS MENTELMI,
ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI ÉS MANDÁTUMVIZSGÁLÓ
BIZOTTSÁGA

Országgyûlési határozati javaslat

H/1265.

Az Országgyûlés
.../1999.( ) OGY
h a t á r o z a t i javaslata
mentelmi jog fenntartásáról

A Magyar Köztársaság Országgyûlése Dr. Szabó Erika országgyûlési képviselõ mentelmi jogát a Kiskunhalasi Városi Bíróság 7.B.210/1999/2. számú megkeresésével érintett ügyben fenntartja.

INDOKOLÁS

A Mentelmi bizottság az országgyûlési képviselõk jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény 5.§ (5) bekezdése, valamint a Házszabály 130. § (5) bekezdés b. pontja és a 87. § (3) bekezdése alapján a fenti - indokolással ellátott - határozati javaslatot nyújtja be az Országgyûlésnek.

A Kiskunhalasi Városi Bíróság a 7.B.210/1999/2. számú megkeresésében kérte az Országgyûlés állásfoglalását Dr. Szabó Erika országgyûlési képviselõ mentelmi jogának felfüggesztése tárgyában, mivel ellene Tóth Zoltán Kiskunhalas Város polgármestere feljelentést tett rágalmazás vétsége elkövetésének alapos gyanúja miatt.

A feljelentés szerint: Dr. Szabó Erika országgyûlési képviselõ 1999. március 11-én a Halas Televízió Beszéljünk róla címû adásában olyan nyilatkozatot tett, amelynek egyes kitételei alkalmasak személye lejáratására. Az elhangzott nyilatkozat: "Nyílván a személyi összefonódások révén a polgármester és a kórház vezetés között meglévõ kapcsolat, hiszen a Polgármester Úr is tagja valamelyik Kft-nek és ebbõl nem csak 3 van a kórházban, hanem 8 Kft. is van. Már félig kiprivatizálták a kórházat és ezt a folyamatot bizony szó nélkül nézi a város vezetés, mert õ is anyagilag érdekelt néhány Kft-ben. Említhetem az egészségügyi bizottság elnökét, tõle hogyan várhatunk el hogy elfogulatlanul vizsgálja a saját kórházát, amikor ott dolgozik, Kft. Tagja. Összeférhetetlenség miatt nem is vizsgálhatta volna nyilván a saját intézményét. " Tóth Zoltán feljelentésében utal arra, hogy a Kiskunhalasi Semmelweis kórház egyes egységei valóban gazdasági társaságként mûködnek, amelynek tagja a kiskunhalasi önkormányzat, mint önálló jogi személy. Õ azonban, mint a város polgármestere sem magánszemélyként, sem tisztségviselõként ebben a tevékenységben nem vesz részt, anyagi érdekeltsége nincs és nem is volt.

A Mentelmi bizottság az ügyet az 1999.május 18-i ülésén tárgyalta.

A Mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem jogosult állást foglalni a bûnösség kérdésében.

A bizottság azt vizsgálta, hogy a nyilatkozatban foglaltak túllépték e a véleménynyilvánítási szabadságról szóló 36/1994.(VI.24) AB határozatban megfogalmazott alkotmányos korlátokat.

A bizottság többségi álláspontja szerint dr. Szabó Erika nyilatkozata az alkotmányosan védett korlátokon belül maradt.

A kisebbségi álláspont szerint viszont túllépte ezeket a korlátokat, mert a feljelentõrõl gondatlanul valótlan tényt állított, amikor kijelentette, hogy a "polgármester úr is tagja valamelyik Kft-nek".

Mindezekre tekintettel a Mentelmi bizottság 7 igen, 3 nem, 2 tartózkodás szavazattal azt javasolja az Országgyûlésnek, hogy

Dr. Szabó Erika országgyûlési képviselõ mentelmi jogát
az adott ügyben ne függessze fel.

Bizottságunk elõadója: Dr. Isépy Tamás

Budapest, 1999.május 18.

Dr. Isépy Tamás
elnök