MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA

H/1223 számú
ORSZÁGGYÛLÉSI
HATÁROZATI JAVASLAT

a Magyar Köztársaság részvételérõl az Albániának nyújtandó
humanitárius segélymûveletben
tárgyában hozott 29/1999. (IV.14.) OGY határozat
módosításáról

Elõadó: Dr. Szabó János
honvédelmi miniszter

Budapest, 1999. május


Az Országgyûlés
...../1999. (.... ...) OGY
határozata
a Magyar Köztársaság részvételérõl az Albániának nyújtandó
humanitárius segélymûveletben
tárgyában hozott 29/1999. (IV.14.) OGY határozat
módosításáról

1. Az Országgyûlés - a Magyar Köztársaság részvételérõl az Albániának nyújtandó humanitárius segélymûveletben tárgyában hozott - 29/1999. (IV.14.) OGY számú határozata a következõ 3. ponttal egészül ki, egyidejûleg a jelenlegi 3. pont számozása 4. pontra változik.

"3. Az Országgyûlés az Alkotmány 40/C. §-ának (1) bekezdésére tekintettel

hozzájárul továbbá, hogy a lengyel fegyveres erõk kijelölt alegysége - legfeljebb 200 fõ -, valamint az állomány váltása, utánpótlása, fegyverzettel, felszereléssel és jármûveikkel, az Albániának nyújtandó humanitárius segélymûveletben történõ részvétel céljából, a Magyar Köztársaság területén átvonuljon, valamint a kiküldetést követõen visszatérjen."

2. Ez a határozat az elfogadásakor lép hatályba.

INDOKOLÁS

Az Országgyûlés 1999. április 13-i ülésnapján határozatot fogadott el a Magyar Köztársaság részvételérõl az Albániának nyújtandó humanitárius segélymûveletben. Ez a magyar fegyveres erõknek a segélymûveletben való közremûködését (5 hivatásos katona kiküldése a NATO Szövetséges Szárazföldi Mobil Erõk Parancsnokságához, valamint 40 fõs katonai közegészségügyi-járványügyi felderítõ és elemzõ csoport kiküldése) engedélyezõ rendelkezéseket tartalmaz. Nem tér ki azonban a fenti humanitárius segélymûvelethez kapcsolódó Magyarországon át történõ külföldi csapatmozgások engedélyezésére.

A Lengyel Köztársaság katonadiplomáciai úton kérte egy hegyivadász század (127 katona fegyverzettel és felszereléssel, 53 katonai gépjármû) két vasúti szerelvénnyel, Hidasnémeti-Murakeresztúr útvonalon az országon keresztül Albánia irányába történõ áthaladásának engedélyezését a fenti humanitárius NATO mûveletben való részvétel céljából. A jelzett feladat többek között menekültek védelme, NATO-létesítmények védelme, menekült táborok építése.

Az Alkotmány 40/C. §-ának (1) bekezdése szerint - nemzetközi szerzõdés eltérõ rendelkezése hiányában - külföldi fegyveres erõk az Országgyûlés elõzetes hozzájárulása nélkül az ország területén nem vonulhatnak át.

A tárgybeli átvonulás részben alaprendeltetésbõl fakadó feladatok végrehajtására, és nagyobb létszámú fegyveres katona részvételével, szervezeti keretekben történik, ezért nem minõsíthetõ hozzájárulást nem igénylõ technikai tranzitszállításnak. A javasolt hozzájárulás ugyanakkor kiterjed az állomány váltásaira, a fegyverzetre és felszerelésre, szükség esetén az utánpótlásokra.

A határozati javaslat a 11/1999. (III.5.) OGY határozatnak az országgyûlési hozzájárulást igénylõ csapatmozgások engedélyezésére alkalmazott szövegezéshez hasonló megoldást tartalmaz. Figyelembe veszi továbbá a módosításhoz szükséges formai követelményeket.