AZ ORSZÁGGYÛLÉS MENTELMI,
ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI ÉS
MANDÁTUMVIZSGÁLÓ BIZOTTSÁGA

Országgyûlési határozati javaslat

H/1172.

Az Országgyûlés
.../1999.( ) OGY
határozati javaslata
mentelmi jog fenntartásáról

A Magyar Köztársaság Országgyûlése Erkel Tibor országgyûlési képviselõ mentelmi jogát a Pesti Központi Kerületi Bíróság 4.B. V.24.001/1999/3. számú megkeresésével érintett ügyben fenntartja.

INDOKOLÁS

A Mentelmi bizottság az országgyûlési képviselõk jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény 5.§ (5) bekezdése, valamint a Házszabály 130. § (5) bekezdés b. pontja és a 87. § (3) bekezdése alapján a fenti - indokolással ellátott - határozati javaslatot nyújtja be az Országgyûlésnek.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a 4.B. V.24.001/1999/3 számú megkeresésében kérte az Országgyûlés állásfoglalását Erkel Tibor országgyûlési képviselõ mentelmi jogának felfüggesztése tárgyában, mivel ellene Szirányi János feljelentést tett rágalmazás vétsége elkövetésének alapos gyanúja miatt.

A feljelentés szerint: Erkel Tibor országgyûlési képviselõ az Országgyûlés 1998. december 15-i plenáris ülésén Az azonnali kérdések és válaszok órájában kérdést tett fel a Miniszterelnöki Hivatalt vezetõ miniszternek "Hanganyagot lopott? Meg kell-e ismernünk a média múltját a törvénykorrekció elõtt" címmel. Kérdésében utalt a Napi Magyarország 1998. december 10-i számában megjelent rövid hírre, amely szerint: "A Magyar Rádió mûvészeti igazgatója - nemrég még elnöke -, Szirányi János nagy mennyiségû archív hangfelvételt próbált eltulajdonítani elõzõ este a Rádió épületébõl, de a biztonsági szolgálat feltartóztatta."

Képviselõ úr ehhez hozzátette - többek között - még a következõket: "Megélhetési bûnözés ...Elvégre lophat egy mûvészeti igazgató is - nem a szegények privilégiuma a tolvajkodás! Ennek a tolvajnak havi 1 millió után kellene adóznia." Feljelentõ szerint a tárgyi igazság a következõ: A Magyar Rádiónál szabályszerû rendszer mûködik a CD lemezek kölcsönzésére... azok a munkatársak, akiknek átmeneti idõszakra valamely CD lemezre szükségük van, kikölcsönzik azt, az elvitel tényét aláírásukkal igazolva és miután a kölcsönzés indoka megszünt, visszaadják. Ilyen módon jutottam hozzá azokhoz a CD lemezekhez, amelyek a Magyar Rádió épületébõl történõ kilépésemkor 1998.december 4-én nálam voltak és amely tényt a rendésznek, aki az iránt érdeklõdött van-e nálam olyan dolog, amely a Rádió tulajdonát képezi, elmondtam... Janus Pannonius Egyetem Mûvelõdés-szervezõi szakán tanítok, a saját tulajdonomat képezõ CD lemezek mellett idõszakonként a Rádió tulajdonában lévõ CD lemezeit is megszólaltatom illusztrációként.

A Mentelmi bizottság az ügyet az 1999.április 6-i és 27-i ülésén tárgyalta. Mindkét ülésen megjelent és kifejtette álláspontját Erkel Tibor képviselõ úr. Az elsõ ülésen utalt arra, hogy tudomása szerint belsõ vizsgálat indult a Magyar Rádióban a hangarchívum kezelése, illetve az ebbõl történõ kivételek (kölcsönzések) tárgyában, mivel egyes kereskedelmi rádiók jogellenesen ennek az anyagait használják fel. Elõadta továbbá: a Magyar Rádió hangarchívumának védelme érdekében kötelességének érezte a kérdés feltevését; elítéli Szirányi János magatartását.

A Mentelmi bizottság információt kért a Rádió elnökétõl a vizsgálattal kapcsolatosan. Hajdú István úr válaszában közölte, hogy Szirányi János a lemezeket szabályosan kikölcsönözte az archívumból, így az eltulajdonítás kizárt. A Rádió épületébõl történõ kivitelhez azonban az érvényben lévõ szabály szerint külön engedély is szükséges.

A Mentelmi bizottság hatáskör hiányában nem jogosult állást foglalni a bûnösség kérdésében.

A bizottság azt vizsgálta, hogy a kérdésben foglaltak túllépték e a véleménynyilvánítási szabadságról szóló 36/1994.(VI.24) AB határozatban megfogalmazott külsõ korlátokat.

A kisebbségi álláspont szerint Erkel Tibor a kérdésében megfogalmazott egyes kijelentéseivel, de fõleg az ártatlanság vélelmébe ütközõ "tolvaj" kifejezés használatával túllépte az alkotmányosan védett korlátokat.

A bizottság többségi álláspontja szerint képviselõ úr a megbízatásának gyakorlása során feltett kérdése - bár azok egyes kitételei sértõek -, az alkotmányosan védett korlátokon belül maradt. Feljelentõ a személyiségi jogainak védelmére igénybe veheti a hatékony polgári jogi eljárást.

Mindezekre tekintettel a Mentelmi bizottság 4 igen, 4 nem, 3 tartózkodás szavazattal elvetette a mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó indítványt és azt javasolja az Országgyûlésnek, hogy

Erkel Tibor országgyûlési képviselõ mentelmi jogát
az adott ügyben ne függessze fel.

Bizottságunk elõadója: Dr. Kozma Péter

Budapest, 1999. április 27.

Dr. Isépy Tamás
elnök