MAGYAR KÖZTÁRSASÁG
KORMÁNYA

H/1121. számú

ORSZÁGGYÛLÉSI
HATÁROZATI JAVASLAT

a Magyar Köztársaság részvételérõl az Albániának nyújtandó
humanitárius segélymûveletben

Elõadó: Dr. Szabó János
honvédelmi miniszter

- Budapest, 1999. április -


Az Országgyûlés
........../1999. (......) OGY
h a t á r o z a t a
a Magyar Köztársaság részvételérõl az Albániának nyújtandó
humanitárius segélymûveletben

1. Az Országgyûlés az Alkotmány 40/B. §-ának (1) bekezdésére tekintettel hozzájárul:

- a Magyar Honvédség hivatásos állományából 5 fõnek a NATO Szövetséges Szárazföldi Mobil Erõk Parancsnokságához (AMFL) Albániába történõ kiküldéséhez egyéni fegyverzettel;

- a Magyar Honvédség kötelékébe tartozó - legfeljebb 40 fõbõl álló - közegészségügyi-járványügyi felderítõ és elemzõ csoport kiküldéséhez Albániában, egyéni fegyverzettel. A csoport feladata a menekültek, különösen a sérültek és betegek ellátása.

2. A kiküldés idõtartama a humanitárius segélymûvelet alakulásához igazodik, de legfeljebb annak befejezéséig tart.

3. Ez a határozat az elfogadásakor lép hatályba.

INDOKOLÁS

A NATO humanitárius segélymûvelet indítását határozta el azzal a céllal, hogy a koszovói menekültek ellátásához Albániának hatékony segítséget nyújtson. A humanitárius mûvelet vezetésével a Szövetséges Szárazföldi Mobil Erõk Parancsnokságát (AMFL) bízták meg.

A NATO a tagállamoktól kérte a Parancsnokság feltöltését, így indokolt, hogy a Magyar Köztársaság a Parancsnoksághoz a Magyar Honvédség hivatásos állományából 5 fõt küldjön egyéni fegyverzettel.

A tényleges segítségnyújtás érdekében szükséges az ország teljesítõképességével arányban álló, legfeljebb 40 fõs közegészségügyi-járványügyi felderítõ és elemzõ csoport kiküldése is a menekültek, különösen a sérültek és betegek ellátására. A csoport a Magyar Honvédség kötelékébe tartozó orvosokból és egészségügyi szakszemélyzetbõl alakul meg, akiket egyéni fegyverzettel szerelnek fel.

A kiküldés idõtartama a humanitárius segélymûvelet alakulásától függ, legfeljebb annak befejezéséig tart.

Mind a Parancsnokság, mind a közegészségügyi-járványügyi felderítõ és elemzõ csoport kizárólag Albánia területén lát el humanitárius feladatokat.