T/1090/109.

Az Országgyûlés
Alkotmány- és igazságügyi
bizottságának
a j á n l á s a

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény módosítására benyújtott T/1090/106. számú egységes javaslat
záró vitájához

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Alkotmány- és igazságügyi bizottsága (továbbiakban: Alkotmányügyi bizottság) megvitatta a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény módosítására benyújtott, T/1090/106. számon beterjesztett egységes javaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott T/1090/107-108. számú módosító javaslatot.

Megjegyzés: Az egységes javaslat szövegébõl elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettõl eltérõ jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévõ képviselõk egyharmadának támogatását megkapta.

Amennyiben a módosító javaslat az egységes javaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerûen megváltoznak az egységes javaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történõ külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b/ pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fûzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló törvényjavaslat vagy határozati javaslat (HSZ. 94. § (3) bek.) esetén e házszabályi rendelkezésre utalunk, ha a benyújtott módosító javaslat az egységes javaslattal (határozati javaslattal) nem érintett szakaszra vonatkozik.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselõ által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselõ által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerû dönteni.

    1. Az Elõterjesztõ az egységes javaslat 2. § (2) bekezdésében az Szt. 4. § (1) bekezdése m/ pontja záró mondatának a következõ módosítását javasolja:
    2. "(2) Az Szt. 4. §-a (1) bekezdésének j) pontja helyébe a következõ rendelkezés lép, egyidejûleg a bekezdés a következõ m) ponttal egészül ki:

       

      [E törvény alkalmazásában]

      "m) fenntartó:

      ma) az államigazgatási szerv, a helyi önkormányzat, és az egyéb állami szerv (a továbbiakban együtt: állami fenntartó),

      mb) egyházi jogi személy és egyéb egyházi szervezet (a továbbiakban együtt: egyházi fenntartó),

      mc) a természetes személy, jogi személy - ide nem értve az ma) és mb) pontokban megjelölt szervet -, valamint ezek jogi személyiséggel nem rendelkezõ szervei (a továbbiakban együtt: nem állami fenntartó)

      ha az e törvényben és más jogszabályban meghatározott feltételek szerint szociális intézményt létesít és mûködtet. Ha [a] jogszabály eltérõen nem rendelkezik, az egyházi fenntartóra a nem állami fenntartóra vonatkozó szabályokat megfelelõen alkalmazni kell.""

      Indokolás: Lásd a T/1090/107. számú módosító javaslat indokolását.

      A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. támogatja.

    3. Az Elõterjesztõ az egységes javaslat 56. § (5) bekezdésének a következõ módosítását javasolja:

"(5) Az egyszeri hozzájárulás összegének felhasználására vonatkozó, - az e törvény 49. §-ával megállapított - Szt. 117/B. § [(2)] (3) bekezdésében foglalt rendelkezést az e törvény hatálybalépését követõen befizetett hozzájárulásokból származó bevételekre kell alkalmazni."

Indokolás: Lásd a T/1090/108. számú módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - az Alkotmányügyi biz. támogatja.

Összeállította: az Országgyûlés Jogi Fõosztálya

Budapest, 1999. június 22.

Dr. Pokol Béla s.k.,
az Alkotmányügyi bizottság elnöke