H/1089/3.

Az Országgyûlés

Honvédelmi
bizottságának

Külügyi
bizottságának

a j á n l á s a

a Magyar Köztársaság hozzájárulásáról a koszovói válság megoldását célzó NATO-fellépéshez tárgyában hozott 59/1998. (X.15.) OGY határozat módosításáról szóló H/1085. sz. határozati javaslat
r é s z l e t e s
vitájához

Tisztelt Országgyûlés!

Az Országgyûlés Honvédelmi bizottsága -mint elsõ helyen kijelölt bizottság-, valamint Külügyi bizottsága megvitatta a Magyar Köztársaság hozzájárulásáról a koszovói válság megoldását célzó NATO-fellépéshez tárgyában hozott 59/1998. (X.15.) OGY határozat módosításáról szóló, H/1089. számon beterjesztett határozati javaslatot, továbbá az ahhoz benyújtott H/1089/1. számú módosító javaslatot.

Megjegyzés: A határozati javaslat szövegébõl elhagyni javasolt szöveget [  ] zárójel közé téve, az új szövegrészeket pedig aláhúzással jelöljük. Ha a módosító javaslatban ettõl eltérõ jelölési mód szerepel - az egységes elbírálás megkönnyítése érdekében - az ajánlásban a javaslatot ehhez a jelölési módhoz igazítottuk annak szó szerinti tartalmára figyelemmel.
Ahol az ajánlás a bizottságok állásfoglalásaként a "nem támogatja" megjegyzést használja, ott a módosító javaslat a jelenlévõ képviselõk egyharmadának támogatását megkapta.
Ahol az ajánlás a bizottság nevét nem tartalmazza, ott az adott bizottság a módosító javaslatról nem foglalt állást.

Amennyiben a módosító javaslat a határozati javaslat §-ainak, illetve a §-ok bekezdéseinek számozására, vagy a pontok jelölésére is vonatkozik, a javaslat elfogadása esetén ezek értelemszerûen megváltoznak a határozati javaslat minden érintett rendelkezésében, hivatkozásában, az erre történõ külön utalás nélkül is.

A Házszabály 145. § (1) bekezdés b) pontja szerinti, a módosító javaslatokra vonatkozó észrevételeket az ajánlás érintett pontjaihoz fûzött keretes megjegyzések tartalmazzák.

Módosításra irányuló határozati javaslat (HSZ 94. § (3) bek.) esetén e házszabályi rendelkezésre utalunk, ha a benyújtott módosító javaslat a határozati javaslattal nem érintett szakaszra vonatkozik.

A módosító javaslatok közötti összefüggésekre akkor utalunk, ha ugyanazon képviselõ által benyújtott módosító javaslatokról vagy több képviselõ által közösen benyújtott módosító javaslatokról egyszerre célszerû dönteni.

  1. Juhász Ferenc képviselõ a határozati javaslat 2. pontjának a következõ módosítását javasolja:

"2. Az Országgyûlés

"hozzájárul továbbá, hogy a NATO Szövetséges Gyorsreagálású Hadtestének (ARRC), vagy egy részének békefenntartási céllal Koszovóba települése esetén, annak mûködési helyén és szervezetében, a Magyar Honvédség állományából legfeljebb 5 fõ, egyéni felszereléssel és fegyverrel, legfeljebb a [telepítés] Koszovóban történõ feladat végrehajtás idõtartamára szolgálatot teljesítsen.""

Indokolás: Lásd a H/1089/1. sz. módosító javaslat indokolását.

A módosító javaslatot(tal): - a Honvédelmi biz. támogatja

- a Külügyi biz. támogatja.

- az Elõterjesztõ képviselõje egyetért.

Összeállította: az Országgyûlés Jogi Fõosztálya

Budapest, 1999. május 20.

Lányi Zsolt s.k.,
a Honvédelmi bizottság elnöke

Dr. Szent-Iványi István s.k.,
a Külügyi bizottság elnöke