MAGYAR KÖZTÁRSASÁG
KORMÁNYA

H/1084. számú

Országgyûlési határozati javaslat
a Sínai-félszigeten állomásozó Multinacionális Erõk és Megfigyelõk (MFO) békefenntartó missziójában való magyar részvételrõl szóló 82/1995. (VII. 6.) OGY határozat módosításáról

Elõadó: Dr. Szabó János
honvédelmi miniszter

1999. április


Az Országgyûlés
.../1999. (...) OGY
határozata
a Sínai-félszigeten állomásozó Multinacionális Erõk és Megfigyelõk (MFO) békefenntartó missziójában való magyar részvételrõl szóló 82/1995. (VII. 6.) OGY határozat módosításáról

A Sínai-félszigeten állomásozó Multinacionális Erõk és Megfigyelõk (MFO) békefenntartó missziójában való magyar részvételrõl szóló 82/1995. (VII.6.) OGY határozat a következõk szerint módosul:

"Az Országgyûlés

hozzájárul ahhoz, hogy a Sínai-félszigeten állomásozó Multinacionális Erõk és Megfigyelõk (MFO) békefenntartó missziójában legfeljebb 65 fõnyi magyar katonai rendészeti békefenntartó egység vegyen részt."

INDOKOLÁS

Az elõterjesztés a Sínai-félszigeten állomásozó Multinacionális Erõk és Megfigyelõk (MFO) békefenntartó missziójában való magyar részvételrõl szóló 82/1995. (VII. 6.) OGY határozat módosítását célozza. Tekintettel arra, hogy a hatályos OGY határozat egy idõben 41 fõ részvételét teszi lehetõvé és ez az idõszakonként szükséges állományváltás eljárási szabályai következtében átmenetileg nem tartható, szükségessé vált a létszám felemelése az OGY határozat módosításával.

A módosítási igény oka az, hogy a váltások idején egyidejûleg kint tartózkodó létszám sem haladhatja meg az Országgyûlés által engedélyezett 41 fõt. Ez rendszerint az állomány 50 százalékának váltását jelenti félévenként 10 napos átfedéssel és ekkor az engedélyezett létszámtól eltérõen a magyar kontingens létszáma egy idõben eléri a 62-63 fõt. Bár az MFO váltási elõírásai az átadás-átvételi idõszakot úgy szabályozzák, hogy intézkedési jogkörrel mindig csak 41 fõ rendelkezik a magyar kontingensbõl, mégis az OGY határozat módosítása egy nagyobb létszám kint tartózkodásának jogi megalapozásával eloszlatna minden esetleg felmerülõ kétséget a létszámviszonyok körében.