K/1039.

Írásbeli választ igénylõ kérdés

Dr. Áder János úrnak

az Országgyûlés elnökének

H E L Y B E N

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 91. §-a alapján bejelentem, hogy írásbeli választ igénylõ kérdést kívánok feltenni dr. Katona Kálmán Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi miniszter úrhoz

"A jövõ évezred küszöbén múlt századi közlekedési viszonyok"

címmel.

A körzetemhez tartozó Zichyújfalu lakossága és önkormányzata panasszal fordultak hozzám a Pusztaszabolcs-Székesfehérvár vonalon közlekedõ vonatok ügyében.

Zichyújfaluból sokan járnak Székesfehérvárra dolgozni, iskolába. A vonatok a be nem tartott menetrend miatt jelentõs késésekkel érkeznek a megyeszékhelyre. Az utazók nem érik el a helyi autóbuszokat, leginkább a város széli ipari zónákban lévõ gyárakba igyekvõ dolgozók késnek el rendszeresen a munkából. Ez több esetben a munkahelyükbe került. A késés mellett gondot okoz az is, hogy az egy-két vagonnal közlekedõ vonaton az ülõhelyek száma is kevés.

A vonatok ügyében 1998. szeptemberben levélben kerestem meg a MÁV Rt. székesfehérvári állomásfõnökét, s szintén levélben ígéretet kaptam, hogy a MÁV Igazgatóság a Személyszállítási Fõigazgatóság segítségével fogják a panaszokat orvosolni.

Választ a Vasúttól azóta sem kaptunk. Nagyobb baj, hogy a vonatok közlekedése nem javult, az utazó közönség Székesfehérvárra jutásának körülményeiben változás nem történt.

Fogadóórámon azóta is sokan elpanaszolták, hogy érdemi változás nincs, továbbra is 1 vagonnal közlekedik a vonat.

A vonatok nemcsak késve érkeznek meg, de az utazás körülményei is méltatlanok, nem felelnek meg a jövõ évezred küszöbén elvárható színvonalnak.

Kérem Miniszter Urat, vizsgálja ki, miért késik az utazóközönség gondjainak megoldása, és a vizsgálat eredményérõl írásban várom válaszát.

Budapest, 1999. március 25.

Tisztelettel:

Ecsõdi László

országgyûlési képviselõ