T/999/10.

Dr. Áder János úrnak
az Országgyûlés elnökének

Helyben

Tisztelt Elnök Úr!

A Házszabály 102. § (1) bekezdése alapján a távközlésrõl szóló 1992. évi LXXII. törvény módosításáról szóló T/999. számú törvényjavaslathoz - a T/999/6. számon benyújtott módosító javaslathoz (T/999/8. számú bizottsági ajánlás 2. pont) kapcsolódva - a következõ

kapcsolódó módosító javaslatot

terjesztjük elõ:

1. A törvényjavaslat 5. §-át követõen az alábbi új 6.§-al egészül ki:

(a javaslat elfogadása esetén a további szakaszok számozása értelemszerûen változik)

"6. §

(1) A Tt. 20.§-ának (2) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:

"(2) Nem kell szolgáltatási engedélyt kérnie a közcélú távközlési szolgáltatáshoz a koncessziós szerzõdés alapján mûködõ távközlési szervezetnek. "

(2) A Tt. 20.§-a a következõ (3)-(4) bekezdésekkel egészül ki és ezzel egyidejûleg a jelenlegi (3)-(4) bekezdések számozása (5)-(6) bekezdésekre változik:

"(3) Távközlési szervezet nem végezhet közcélú vezetékes (kábeles) mûsorelosztási szolgáltatást.

(4) Közcélú vezetékes (kábeles) mûsorelosztási tevékenységet csak jogi személyiséggel rendelkezõ gazdasági társaság végezhet, abban az esetben, ha a

    1. rendelkezik az (1) bekezdésbe meghatározott szolgáltatási engedéllyel,

b) az illetékes hatóságnak nyilatkozatával igazolta, hogy

ba) vállalkozásuk,

bb) azon vállalkozások melyben jelentõs befolyással tagok (részvényesek),

bc) jelentõs befolyással rendelkezõ tagjaik (részvényeseik) vállalkozása

bd) azon vállalkozások melyben, jelentõs befolyással rendelkezõ tagjaik (részvényeseik) vállalkozása jelentõ befolyással rendelkezik

vételkörzete együttesen nem haladja meg a rádiózásról és televíziózásról szóló többször módosított 1996. évi I. törvény 115.§ (4) bekezdésében meghatározott a szolgáltatás vételkörzetére meghatározott mértéket

    1. az (1) bekezdésben meghatározott engedélyben rögzített szolgáltatási területén (az érintett piacon) a vállalkozás a tisztességtelen piaci magatartás tilalmáról és a versenykorlátozás tilalmáról szóló többször módosított 1996. évi LVII. tövény rendelkezései alapján gazdasági erõfölényben van a hatósági ármegállapítás körébe tartozó szolgáltatási áraikat, illetõleg szolgáltatási áraik tervezett emelését a Gazdasági Versenyhivatalnál bejelentették.""

2. A törvényjavaslat 11. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(e javaslat összefügg a elõzõ pontban részletezett javaslattal)

[(2) E törvény hatálybalépését követõen távközlési szervezet vagy olyan vállalkozás, amelyben távközlési szervezet közvetve vagy közvetlenül jelentõs befolyással rendelkezik saját, vagy az elõzõekben meghatározott vállalkozások bármelyike közcélú távbeszélõ hálózatával párhuzamos mûsorelosztási tevékenységre alkalmas vezetékes (kábeles) hálózatot nem létesíthet, nem bérelhet, illetõleg a felette való rendelkezési jogot egyéb módon nem szerezheti meg.]

(2) E törvény 6.§-ának rendelkezéseit a hatálybalépést követõ ötödik hónap elsõ napjától kell alkalmazni.

Indokolás:

A módosítójavaslat - az elõterjesztés 11.§ (2) bekezdésével ellentétben - a távközlésrõl szóló, valamint a rádiózásról és televíziózásról szóló törvényekkel azonos módon a szolgáltatási tevékenység szabályozásával igyekszik a piaci verseny feltételeit megteremteni a vezetékes (kábeles) mûsorelosztás piacán.

Az EU szabályokkal összhangban nem engedélyezi, hogy az távközlési szervezte vezetékes (kábeles) mûsorelosztási szolgáltatást végezzen, ellenõrízhetõvé téve ezzel a tiltott kereszt finanszírozást.

Igyekszik segítséget nyújtani az illetékes hatóságoknak, hogy a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény 115. § (4) bekezdésében meghatározott szolgáltatási terület maximum méretének (az ország lakosságának 1/6-a) ellenõrzése lehetõvé váljon ((4) bekezdés b) pont).

Elõírja, hogy azon szolgáltatási terüeteken, ahol az adott szolgáltató gazdasági erõfölényben van a Gazdasági Versenyhivatalnak elõzetesen be kell jelentenie az áremelésének mértékét.

Elõzõeken túlmenõen lásd az országgyûlés gazdasági bizottsága informatikai és infrastruktúra- fejlesztési albizottságának 1999. április 26-i ülésének jegyzõkönyvét.

Budapest, 1999. június 21.

dr.Kálmán András
országgyûlési képviselõ

Kovács Kálmán
országgyûlési képviselõ

Pancza István
országgyûlési képviselõ