T/997/106.

módosító javaslat

Áder János úrnak
az Országgyûlés elnöke

Budapest

Tisztelt Elnök Úr!

A házszabály 94. §-ának (1) bekezdése alapján a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény módosítására T/997. számon benyújtott törvényjavaslathoz a következõ

módosító javaslatot

nyújtom be:

A javaslat 48. §-ával megállapított Kt. 122. §-ának (12) bekezdése a következõk szerint módosul:

"(12) Az óvoda, az iskola és a kollégium - az alapító okiratában meghatározott keretek között - a szervezeti és mûködési szabályzatában határozza meg [- a gazdasági reklámtevékenységrõl szóló 1997. évi LVIII. törvény keretei között -] a nevelési-oktatási intézményben folyó reklámtevékenység szabályait, a következõ rendelkezések figyelembe vételével[.]: az óvodában, iskolában és kollégiumban tilos a reklámtevékenység, ha az nem a zenei alkotásra, a filmmûvészeti alkotásra vonatkozik, továbbá nem az egészséges életmóddal, a környezetvédelemmel, a társadalmi, közéleti tevékenységgel, valamint a kulturális tevékenységgel függ össze, és a reklám nem a gyermekeknek, tanulóknak szól."

Indokolás

A reklámtörvény tiltó rendelkezései ellenére számos esetben elõfordul, hogy olyan gazdasági reklámtevékenységet folytatnak a nevelési-oktatási intézményekben, amelyek a fiatalkorúak tapasztalatlanságát kihasználva a gyermekeket, tanulókat, illetve a szülõket vásárlásra hívja fel. Ugyanakkor olyan termék reklámozására is sor kerül, amelyek nem egyeztethetõk össze a közoktatási intézményben folyó nevelõ és oktató tevékenységgel.

Budapest, 1999. május 7.

Kádas Mihály